Pozitív tapasztalatok a külföldi sertéshús célellenőrzésen

Agro Napló
Több területen, de kisebb arányban akadtak hiányosságok a külföldi sertéshús minőségére és nyomonkövethetőségére fókuszáló célellenőrzés során.

A sertéshústermék ellenőrzés során a származás feltüntetésére, a korábbi fagyasztás jelölésére és a nyomon követhetőségre fókuszálnak az ellenőrök. A hatósági szakemberek ellenőrzik az ipari feldolgozásra beérkező sertéshúst, továbbá a kereskedelemben a csomagolatlan termékek „zászlóellenőrzését” is elvégzik, ahogy arról korábban már lapunk itt és itt beszámolt.

A tíz legnagyobb sertéshús importőr ellenőrzése már március első felére lezajlott. Az egységekben a nyomon követés biztosított volt, a termékek értékesítése során a származási országot minden esetben feltüntették. A Nébih felügyelői által vett 29 termékmintából 7 paraméterre 197 vizsgálatot végeztek a hivatal laboratóriumaiban. Többek között víz-, só- és adalékanyag tartalom elemzésre, Salmonella és mikrobaszám mérésre került sor. A vizsgálatok során nem merült fel kifogás – értesült a Nébih közleményéből az Agro Napló. 

A járási hivatalok élelmiszerlánc-felügyeleti szakemberei országosan 671 kiskereskedelmi létesítményben – 140 hiper/szupermarketben, 268 élelmiszerüzletben és 263 húsüzletben – végeztek ellenőrzést. Ezen vizsgálatok fő tapasztalatai:

  • A csomagolatlan friss sertéshús származásának szöveges feltüntetése – amely mindenhol kötelező – mindössze az üzletek 9%-ában, zászlóval történő megjelenítése a 200m²-nél nagyobb alapterületű üzletek 11%-ánál hiányzott. Valótlan származás feltüntetésére 3 esetben derült fény.
  • Az ellenőrzött egységek közül 9-ben nem volt biztosított a nyomon követés, és 14 helyen tártak fel erre vonatkozó hiányosságot. A nyomon követés megfelelőségét 1118 friss sertéshús tételnél ellenőrizték a szakemberek. Ebből 153 tételnél Spanyolország volt a származási hely. Összesen 20 alkalommal állapítottak meg a kísérő dokumentumokkal kapcsolatos hiányosságokat.
  • Az üzletek többségében nem forgalmaznak korábban már fagyasztott húst. Mindössze 2 egységben volt kihelyezve, 7 egységben pedig hiányzott a korábbi fagyasztásról szóló kötelező vásárlói tájékoztató.
  • A területileg illetékes élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság a feltárt hiányosságok miatt 10 esetben figyelmeztetést, 29 esetben pedig bírságot szabott ki összesen 3,5 millió forint értékben.

Az ellenőrzött kiskereskedelmi létesítményekről szóló infogramot ide kattintva tekinthetik meg.

A Nébih ellenőrei 137 közétkeztetőnél 323 sertéshústételt szintén ellenőriztek. A vizsgált tételekből 179 magyar, 125 uniós (ebből 85 spanyol) eredetű volt. A termékek vállalkozáson belüli jelölését 19 esetben nem találták megfelelőnek az ellenőrök.

A külföldi sertéshús célellenőrzés, mind a Nébih központi vizsgálataival, mind a kormányhivatalok szakemberei által a következő hetekben is folytatódik, immár a tavaszi szezonális ellenőrzés részeként.

(Forrás: Nébih)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!