2024. április 25. csütörtök Márk

Program indul a mezőőri tevékenység hatékonyságának növelésére

Agro Napló
A mezőgazdasági vagyonvédelem fontos feladat és érdek, ezért program indul a mezőőri tevékenység hatékonyságának növelésére – közölte az Agrárminisztérium (AM) az Agro Naplóval.
Fotó: Fekete István/AM

Ennek alapján, valamint szellemében a szaktárca és az Országos Polgárőr Szövetség közös programot indít a „Külterületek biztonsága, környezetünk védelme 2019-2020” elnevezéssel, a programra az Agrárminisztérium 40 millió forintot biztosít – mondta el Nagy István agrárminiszter a programindító konferencián, szombaton, Lajosmizsén, hozzátéve: a mezőri tevékenység hatékonyságának növelése érdekében ugyanis célszerű a mezőőrök és polgárőrök együttműködését tovább mélyíteni.

A tárcavezető ismertette: a Belügyminisztérium (BM) elvi támogatásával, valamint az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szakmai felügyeletével induló programban az Országos Polgárőr Szövetség 2000 egyesülete és mintegy 63 ezer polgárőre vesz részt, beleértve a Lovas Tagozatot is. Hozzáfűzte: az Agrárminisztérium által elkülönített keret – ez mintegy 40 millió forint – fedezi a mezőőri szolgálat ellátásával járó költségeket, továbbá lefedi a külterületek biztonságát, és a termésbiztonságot szolgáló program forrás- és eszközigényét is.

A miniszter tájékoztatott arról is, hogy a polgárőr program célja, a jogsértések – a zártkerti, szántóföldi, mezei, erdei lopások – megelőzése, a tanyákon és külterületeken élők biztonságának garantálása. Emellett a gazdaságok, nagy értékű eszközök, üdülők védelmére, valamint a mezőőri teendők ellátásara szintén gondot fordítanak azokon a településeken, ahol még nem működik szervezett mezőőri szolgálat. Továbbá a mezőőrök tevékeny szerepet vállalnak a környezet- és természetvédelemben is.

Nagy István szerint a jövőbeni együttműködés keretében érdemes nagyobb hangsúlyt fektetni a polgárőrök természetvédelmi irányú képzésére is, a táj, az ökológiai rendszerek iránti érzékenység további finomítására.

Megjegyezte: a program sikerétől, a polgárőrök és mezőőrök között létrejött együttműködéstől, illetve a közösen felmutatott eredményektől azt várják, hogy még tovább növekedjen az őrszolgálat és a polgárőrség társadalmi megbecsültsége, valamint ösztönözzék további tagok jelentkezését és újabb őrszolgálatok, polgárőr egyesületek alapítását – tartalmazza a tájékoztatás.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!