Rányomja bélyegét az aszály a zöldségtermésre

Agro Napló
Magyarországot is érinti az aszálykár a zöldségtermesztésben, de közel sem olyan mértékben, mint több európai országot. Ugyanakkor a gyümölcsöknél nem várható ilyen probléma – nyilatkozta a Magyar Hírlapnak Ledó Ferenc, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeb) elnöke.

Az aszály tekintetében Európában sokkal nagyobb a baj, mint nálunk, Magyarország területének nyolcvan százalékán volt elegendő csapadék – nyilatkozta a lapnak Ledó Ferenc, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeb) elnöke, aki az Agrárszektor cikkére reagált. A portál az Euractiv.com adatait idézte, miszerint az elmúlt negyven év legnagyobb krízisét éli át az európai zöldségszektor az aszály miatt, Magyarországot is kiemelve a leginkább érintett tagállamok között. A cikk szerint a zöldségfélék hozamai drámaian csökkennek Európa-szerte.

Az európai zöldség- és gyümölcstermelőket tömörítő PROFEL szerint a helyzet Franciaországban, Belgiumban, Hollandiában, Németországban, az Egyesült Királyságban, Lengyelországban és Magyarországon a legsúlyosabb. A szervezet a fagyasztott és konzervipari célra szánt zöldségfélék esetén érzi a legnagyobbnak az aszálykárt. A PROFEL a legnagyobb hozamveszteségeket a borsó és a bab termésében valószínűsíti: 20–50 százalékos lehet a kiesés. Ebben a két kultúrában sorozatban ez a harmadik nehéz év. A tavaszi szárazságban virágzó borsót és a júliusi viharoktól megtépett babot nagy károk érték. 

Ledó Ferenc ugyanakkor elmondta, hazánkban nagyjából 25–30 százalékkal termett kevesebb zöldborsó a tervezetthez képest, ami a szokatlanul meleg és száraz áprilisi és májusi időjárásnak volt köszönhető. Így nyolcvanezer tonna alatti országos termés várható belőle a szokásos 115 tonna helyett. Hangsúlyozta hogy az elmúlt két év forrósága súlyos károkat okozott a növénytermesztésben. A mostani forróság pedig döntő lehet sok növény esetében, mivel ha most nem tudnak megfelelően virágrügyek képződni, akkor jövőre már nem is lesz miért aggódni, hogy elfagy-e vagy sem. Az elnök kiemelte, a gyümölcsöknél nem várható ilyen probléma Európa-szerte, mert azokat általában mindenhol öntözik. Almából például rekordközeli termést várnak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Még kell a csapadék

Még kell a csapadék

Nagyon várták a zöldségtermelők is a péntekre beharangozott és meg is érkezett esőt, pedig az eddigi aszály egyelőre nem okoz különösebb gondot – mond...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!