Rekordmértékű mezőgép beszerzések zajlanak a magyar agráriumban

Agro Napló
Továbbra is dübörög a mezőgazdasági gépek piaca – derült ki a május 23 és 24-e között rendezendő III. NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow-t beharangozó sajtótájékoztatón. Az szakmai rendezvényt idén Orbán Viktor miniszterelnök fogja megnyitni.
Zászlós Tibor és Harsányi Zsolt

A NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow egyértelműen az ország legszélesebb körű szakmai rendezvénye, amellyel az a célunk, hogy két napon keresztül komplex módon megmutassuk a gazdáknak a jelenleg elérhető legfejlettebb technológiai megoldásokat mondta Zászlós Tibor, a Mezőfalvai Zrt. vezérigazgatója, a NAK alelnöke az esemény beharangozó mai sajtótájékoztatón. Hozzátette: a látogatók közvetlenül, és ami még fontosabb, a terepen, a szántóföldön szerezhetnek majd olyan releváns és naprakész információkat a gépekről, s technológiákról, amelyek segítik őket a fejlődést biztosító, versenyképességüket segítő döntések meghozatalában.

A NAK alelnöke felhívta a figyelmet arra, hogy a rendezvény fontosságát mi sem jelzi jobban, mint hogy az idei Mezőfalván megrendezett eseményt Orbán Viktor miniszterelnök fogja megnyitni.

A Világgazdaság kérdésére Harsányi Zsolt, a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Egyesülete elnöke elmondta, erőteljesen indult idén is a mezőgazdasági gépek piaca, s az előző évek rekordjai után tovább növekedett az év első három. Mint mondta az állami támogatások ebben sokat segítenek, 90 százaléka a vásárolt eszközöknek most is államilag támogatott konstrukciókban kell el, a gazdálkodók pedig ehhez további segítséget kapnak majd a rövidesen megjelenő lízing-támogatási konstrukcióval.

Tájékoztatása szerint a gazdálkodók egyre több digitálisan felszerelt gépet vásárolnak, s ez például már a műtrágyaszórók esetében is érzékelhető. Lényegében minden olyan digitálisan felszerelt eszközt szívesen vásárolnak, amely lehetővé teszi a diferenciált termesztést. Természetesen a traktor is kellendő, a tavalyihoz képest, idén az első negyedévben több mint száz erőgépet helyeztek forgalomba.

Újonnan forgalomba helyezett traktorok országos szinten

 Január – Április

 2019

 2018

 2017

 Különbség

       

 2019 – 2018

 %

 Lassú traktor

 353

 292

 547

 61

 20.9%

 Traktor

 742

 669

 826

 73

 10.9%

 Traktor

 1095

 961

 1373

 134

 13.9%

Forrás: https://carinfo.hu/

Zászlós Tibor arra is felhívta a figyelmet, hogy a gépbemutatók mellett a mikro- és demóparcelláknál termesztéstechnológiai újdonságokkal is készülnek. Bemutatkoznak a legújabb nemesítési és kutatási eredmények a gyakorlatban, köztük nagy és biztonságos termést ígérő fajták, hibridek. Továbbá idén az erdőgazdálkodásra is külön hangsúlyt fektetnek, mivel jelentős területet érint hazánkban és a volumene is jelentős, az erdőgazdálkodó gépeket is autentikus környezetben ismerhetik meg az erdőgazdálkodók.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!