Rendben lezajlott az egységes kérelmek benyújtása

Agro Napló
A május 15-i határidőig mintegy 171 ezer kérelem érkezett a Magyar Államkincstárhoz (MÁK) – írta a Magyar Idők szerdai számában. Idén több állat után kértek támogatást a gazdák.

A kincstár a Magyar Időknek elmondta: a benyújtott kérelmek alapján úgy tűnik, hogy az előző évekhez hasonlóan az idén is mintegy ötmillió hektár földterület után igényeltek támogatást a gazdálkodók. A támogatásokra bejelentett állatállomány ugyanakkor kissé emelkedett, a szankciómentes határidőig főként szarvasmarhából jelentettek többet a kérelmet benyújtó gazdálkodók.

Bár az egységes kérelemfelületen bejelentett földterület és állatlétszám alapján kifizethető összeg nagyban függ az ellenőrzések eredményétől, várhatóan az előző évekhez hasonlóan, az idén is elérheti a 400 milliárd forintot.

A MÁK április 3-án nyitotta meg az egységes kérelmek beadására szolgáló felületet, ahol idén minden eddiginél több, összesen 44 jogcímen igényelhettek támogatást az érintettek, illetve teljesíthettek valamilyen adatszolgáltatási kötelezettséget.

Azok, akik lemaradtak a május 15-i határidőről, nem esnek el a teljes összegtől, jú­nius 11-ig pótolhatják a hiányosságot. Ebben az esetben azonban munkanaponként egy százalékkal csökken az elnyerhető támogatás értéke. A júniusi határidőt követően végleg lezárul a benyújtási felület, ezt követően az államkincstár érdemi vizsgálat nélkül elutasítja a kérelmeket.

Az agrárkamara korábbi tájékoztatása szerint ebben az évben 177-178 ezer egységes kérelmet nyújthatnak be a gazdálkodók, így a következő napokban várhatóan még néhány ezer dokumentum érkezik a kincstárhoz.

A gazdálkodók érdekében az államkincstár idén is előzetesen ellenőrzi a kérelmeket. Ennek során a május 15-i beadási határidő után az ügyfélkapura kiküldött végzésben értesítik a gazdálkodókat, ha a kérelmek előzetes ellenőrzésekor komolyabb problémát találtak. A termelők az értesítésekben szereplő pontokon a szankciómentes benyújtási határidőt követően 35 napon belül még változtathatnak. Ebben az esetben a támogatási összeg csökkenésétől sem kell tartaniuk.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!