Rendkívül kedvezőek a mezőgazdaság eredményei

Agro Napló
A 2015-ös év is kedvező eredményeket hozott a mezőgazdaság területén. Kiemelkedően alakult a kalászos gabonák termése, a termelői árak csökkenésének ellenére bővült az állattenyésztés kibocsátása is – mondta Nagy István a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára Keszthelyen, a Zala Megyei Gazdakörök Szövetsége által szervezett agrárfórumon, 2015. december 1-jén.

Az államtitkár előadásában aláhúzta: a nyári aratás kedvező eredményekkel zárult, a 2015-ös termésmennyiségek a kalászos gabonák esetében elérik a 2014-es kedvező eredményeket, az elmúlt öt év átlagteljesítményét pedig mintegy ötödével meghaladják. Az őszi búza termésmennyisége enyhén növekedett az előző évhez viszonyítva, az őszi árpa idei 1,428 millió tonnás termésmennyisége pedig 12 százalékkal múlja felül a tavalyi év, és több mint harmadával a 2010 és 2014 közötti időszak eredményeit – tette hozzá.


Fotó: Pelsőczy Csaba/FM

Nagy István kiemelkedőnek nevezte a búza 5,1 tonna/hektár hozamát, amely 1991 óta nem volt ilyen magas. Leszögezte, hogy az idei búza minősége jól alakult és a takarmányárpa minősége is rendkívül kedvező.

Az állattenyésztéssel kapcsolatban megjegyezte, hogy a nehéz piaci helyzetre mind hazai, mind pedig uniós szinten sikerült agrárpolitikai válaszokat adni, ennek eredményeként a korábbinál bőségesebb források állnak rendelkezésre a termelők helyzetének javítására. A földművelésügyi tárca parlamenti államtitkára felhívta a figyelmet arra, hogy minden állattenyésztési ágazatban nőtt az állomány és a termelés. A szarvasmarhák számának 2011 óta tartó növekedése 2015-ben is folytatódott. Az állomány egy év alatt 29,7 ezerrel gyarapodott. A sertésállomány 2013 decembere óta növekszik, így már tartósan 3 millió feletti, a tyúkállomány 37,8 milliós száma pedig egy év alatt 2,3 millióval nőtt – jegyezte meg Nagy István.


Fotó: Pelsőczy Csaba/FM

A fenti kedvező eredmények mellett 2015-ben tovább bővült a mezőgazdasági foglalkoztatás, ennek köszönhetően az év első három negyedévében 202 ezer ember dolgozott főállásban az ágazatban, tehát 30 ezer fővel több mint a 2010. esztendő azonos időszakában.

Forrás: FM Sajtóiroda

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!