Rendkívüli lehetőség előtt áll minden magyar gazdálkodó

Agro Napló
A magyar vidékre, a mezőgazdaságra és élelmiszeriparra a következő években soha nem látott fejlesztési lehetőség vár, mivel az uniós, és megháromszorozódott nemzeti forrásból több, mint 4200 milliárd forint fordítható a gazdaságok, a feldolgozóipar és a vidéki települések megújítására – fogalmazott az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára egy szerencsi gazdafórumon június második felében.

Feldman Zsolt Koncz Zsófia (Fidesz) a térség országgyűlési képviselőjének kezdeményezésére látogatott Borsod-Abaúj-Zemplén megyébe, ahol két, családi összefogással működtetett vállalkozást is meglátogatott. A Bűdi-család több generációjának összefogásával felépült, precíziós növénytermesztési gazdálkodást folytató gazdaság, és a családi együttműködéssel létrehozott Bott Pince – amelyet az idei évben a Borászok Borásza díjat elnyert Bodó Judit és férje visznek – példamutató módon dolgoznak szakmájukban. A látogatást a szerencsi Rákóczi várban gazdafórum zárta, ahol az agrártárca államtitkára a széles körű vidékfejlesztési pályázati lehetőségekről beszélt.

Feldman Zsolt történelmi léptékű támogatásként értékelte azt a forrást, ami 2027-ig a vidékre, a mezőgazdaságra és az élelmiszeriparra fordítható. A „Megújuló vidék, megújuló agrárium” program keretében új beruházási pályázatokat írt ki az agrártárca mintegy 600 milliárd forint értékben és a nyári hónapokban ezekre folyamatosan adhatják be pályázataikat a fejlesztést tervező gazdaságok, vállalkozások.

Az államtitkár a gazdafórum hallgatósága előtt kifejtette: a most megnyílt források lehetővé teszik, hogy a legkisebb termelőktől - akár a mellékállásban mezőgazdasággal foglalkozótól - kezdve egészen a nagyobb élelmiszeripari szereplőkig a pályázatok révén fejlesztési lehetőséghez jussanak.

A felhalmozott tapasztalatok alapján igyekeztek úgy kiírni a pályázatokat, hogy azokkal segítsék a gazdákat a technológiai szintjük ugrásszerű növelésében. Másrészt a kisebb értékű beruházásoknál lehetőséget teremtettek a pályázatok egyszerűsített összeállítására és egyúttal ennek révén azok rövidebb idő alatt történő elbírálására - mondta Feldman Zsolt, foglalta össze a kormányzati hírportál.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!