MENÜ

Rendkívüli támogatást kaphatnak a magán állatkertek

Agro Napló 2021.02.25.

Az Agrárminisztérium (AM) szakmai támogatásával a Magyar Állatkertek Szövetsége (MÁSZ) létrehozott egy – a szövetség tagjainak felajánlásaiból, a visszatérítendő támogatás alapjául szolgáló – több millió összegű pénzügyi keretet, amit az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) egy ugyanolyan összegű, vissza nem térítendő kormányzati támogatással növel meg.

Fotó: AM

 

Az AM közleménye – amelyet lapunk is megkapott – emlékeztet a koronavírus pandémia második hulláma miatt a hazai állatkertek a múlt év november 11. óta ismét zárva vannak. Az állatkertek üzemeltetése zárt kapuk mögött sem állhat meg. A látogatók elmaradása miatt kieső bevételek minden állatkertnek hiányoznak, azonban a magánalapítású, üzleti vállalkozásként működő kisebb állatkerteket még nehezebb helyzetbe kerültek. A Magyar Állatkertek Szövetsége ennek okán ez év február 22-én rendkívüli online taggyűlést hívott össze és hozott elvi döntést a lehetséges segítség alapjairól.

A kezdeményezést Ovádi Péter, az agrártárca Nemzeti Állatvédelmi Program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztosa, valamint az EMMI is támogatja. Ovádi Péter a kérdéskörrel kapcsolatban hangsúlyozta, az állatvédelemben csak összefogással lehet elérni eredményeket. A miniszteri biztos szerint a létrejövő pénzügyi keret szimbóluma a szolidaritásnak és az együttműködésnek.

Fekete Péter, az EMMI kultúráért felelős államtitkára kiemelte: az állatok iránti felelősségvállalás alapja a természet iránti feltétel nélküli tisztelet és szeretet Az állatokról való szerető gondoskodás, a velük való harmonikus együttműködés az emberek vele született kötelessége. Azt a bizalmat, szépséget, ragaszkodást, amit az állatoktól kapnak az emberek, azt lehetőségekhez mérten vissza kell adni. A jelen támogatási forma ezt hivatott szolgálni.

Az  összefogással létrehozott támogatási keret szétosztására a Magyarországon működő magánalapítású állatkerteket tömörítő Szövetség tesz majd javaslatot. A támogatási javaslattal kapcsolatosan további információt a magyarallatkertekszovetsege@gmail.com e-mail címen kaphatnak az érdeklődők – olvasható az ismertetőben.