Rengeteg szántóföld van belvíz alatt

Agro Napló
A legnagyobb szántóföldi belvízi elöntések (16 800 hektár) Csongrád megyében vannak – közölte hétfői jelentésében az Országos Vízügyi Főigazgatóság.

Magyarországon jelenleg a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság területén Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a Kraszna folyó mentén van I. fokú árvízvédelmi készültség elrendelve az elmúlt időszakban lehullott nagy mennyiségű csapadék miatt. A Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság területén Tolna megyében a Sió mentén van II. fokú árvízvédelmi készültség elrendelve, tekintettel a folyamatban levő balatoni vízeresztésre.

Az elmúlt időszakban hullott nagy mennyiségű csapadék miatt Magyarország területén jelenleg tizenegy vízügyi igazgatóság területén van elrendelve belvízvédelmi készültség. A védekező igazgatóságok Budapest, Baja, Székesfehérvár, Pécs, Szombathely, Nyíregyháza, Miskolc, Debrecen, Szolnok, Szeged és Gyula, ebből két igazgatóság területén (Székesfehérvár és Szolnok) van III. fokú belvízvédelmi készültség elrendelve. Belvízi elöntés a beérkezett napi jelentések alapján 63 800 hektár, ebből vetés/szántó 31 800 hektár. A legnagyobb belvízi elöntések (16 800 hektár) Csongrád megyében vannak. Az igazgatóságok tegnapi napon (március 18.) összesen 11 millió köbméter, a 2018-ban eddig összesen 220 millió köbméter belvizet emeltek át. A védekezésben 756 fő vett részt.

– A szántóföldeken már gondoskodni kell a belvíz elvezetéséről – mondta a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke az MTI-nek hétfőn. Vancsura József tájékoztatása szerint a téli időjárás visszatérésével, már olyan mennyiségben került víz a szántóföldekre, ami már országosan is gondot jelent. A belvizes területek nagysága megközelíti a 100 ezer hektárt. Hozzátette: a helyzeten a talajt szárító böjti szelek és az idő felmelegítése segíthet. Kiemelte: az idén a vetések még nem kezdődtek meg, mert a termelők arra várnak, hogy kitavaszodjon.

Kitért arra is, hogy több megyében működtetik a szivattyúkat a belvíz elvezetésére, a belvizet ugyanis átemelik a csatornákba. A legjelentősebb belvíz Békés, illetve Csongrád megyében alakult ki. De az esőzések miatt az ország nagy részén a mélyebb fekvésű területeken összefolyások tapasztalhatók, és így több helyen is kialakultak a belvizes területek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A víz a legfontosabb erőforrások egyike

A víz a legfontosabb erőforrások egyike

Az egyre szélsőségesebbé váló időjárás számos új feladat elé állítja a mezőgazdaságot, amelyre minél hamarabb megoldást kell találni. Az intenzív mező...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!