2024. április 19. péntek Emma

Romlott a meggy minősége, bezuhant az ára

Agro Napló
Az elmúlt egy hétben leginkább az időjárás és a külföldi vevők hatottak a meggypiacra, de több bizonytalansági tényező is befolyásolja az idei termést – közölte tegnap a Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeb).

A későbbi érésű fő meggyfajták esetében, melyek betakarítása napokon belül elkezdődik, egyelőre nem tapasztalhatók minőségi problémák a fán lévő termésben, de a párás, meleg, csapadékos időjárás miatt még nagyon nagy bizonytalansági tényező az antraknózis-fertőzés, a monília és a gyümölcsrepedés – derült ki a Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, a FruitVeb tegnap kiadott meggypiaci közleményéből. Az ország szinte minden jelentős meggytermelő régiójában számottevő mennyiségű csapadék hullott, illetve gyakori jelenség a folyamatos, kis mennyiségű eső, ami tartós vízborítást okoz. Az elmúlt egy hétben leginkább az időjárás és a külföldi vevők hatottak a meggypiacra. 

Az exporttal kapcsolatban a közleményben kiemelik, hogy a német nyersmeggy-export érdemben még nem indult meg, és egyelőre a jelentősebb lengyel szállítmányok is váratnak magukra, jóllehet mindössze mintegy két és fél hét van hátra a szezonból. A külföldi vevők vásárlásának elmaradása részben összefügg az érdi bőtermő minőségének romlásával is. Az árak mindezek miatt csökkentek az elmúlt egy hétben: a kilónként nettó 150-160 forintos konzerv- és hűtőipari induló ár mintegy 10-15 százalékot esett, a lémeggy ára pedig szinte soha nem látott mélységekben van: kilónként 30-50 forint. 

A hazai, rövid távú kereslet-kínálati viszonyok és ezáltal a piaci árak alakulása még a következő néhány nap vagy egy hét tekintetében is több bizonytalansággal terhelt. A kínálati oldalt – betakarított, piacra kerülő termésmennyiség – még jelentősen befolyásolhatja az időjárás, mégpedig a növényvédelmi gondokon és a gyümölcsrepedésen keresztül. Nagy kérdés a lengyel és német szállítmányok beindulása, amelyek eddig érdemben nem jelentettek keresleti szívóhatást, de a későbbi fajták szüretének megkezdésével bekövetkező minőségjavulással az export is meglódulhat. Ez jelentős hatással lesz – akár pozitívan, akár negatívan – a szűk időszakra összpontosuló mennyiség piaci levezetésére. A tanulmányból kiderült, hogy június 20-a körül a főfajták érésével akár jelentős mennyiségi torlódás is kialakulhat, ami az árak eséséhez is vezethet, és szélsőséges esetben – feldolgozóipari kapacitáskorlátok miatt – a termés egy része betakarítatlanul a fákon maradhat – figyelmeztetnek a közleményben.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A héten érkezik a magyar görögdinnye

A héten érkezik a magyar görögdinnye

A jövő hét elején már az egész országban elérhető lesz a hazai, minőségi, friss görögdinnye – közli a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) legfrissebb...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!