Rossz adatok érkeztek ma az EU-ból

Agro Napló
Módosulhatnak a korábbi optimista előrejelzések.

Októberben 47,1-et mértek, miközben a beszerzési menedzserindex még 48,1 volt szeptemberben – írja a CNBC gazdasági portál, amely nem felejti el megemlíteni, hogy 50 pont alatti érték már recessziót jelez. „Ezek a számok sok előrejelzést lefelé módosíthatnak. Különösen igaz ez az Európai Központi Bankra” – mondja Chris Williamson. A Standard&Poors Global Market Intelligence vezető közgazdásza emlékeztet arra, hogy az Európai Központi Bank szeptemberben még úgy vélte, hogy az eurozóna gazdasága 3,1 százalékkal nő az idén, jövőre pedig 0,9 százalékkal. Az inflációs előrejelzés 8,1 százalék illetve 2,3 százalék volt – értesült a HVG közleményéből az Agro Napló.

A menedzserindex csökkenését elsősorban az ipar okozta, amely nehezen viseli el a növekvő energia- és bérköltségeket, de a szolgáltatási szektor is harmadik hónapja lefelé tart.

Különösen rossz a helyzet Németországban, az eurozóna legfontosabb országában, ahol a menedzser index 45,7-ről 44,1 százalékra csökkent. A franciák még a lélektanilag fontos 50 ponton stagnálnak.

„Nagyon gyorsan romlik a gazdasági helyzet” – hangsúlyozza Chris Williamson. „Az energiasokk egyre jobban érinti a gazdaságot, és ez recessziót jelez Németországban” – nyilatkozta Melania Debono, a Pantheon Macroecenomics szakértője.

Az euró árfolyama is csökkent a dollárhoz és a fonthoz képest.

Újabb alapkamatemelés várható

A szakértők arra számítanak, hogy látva a rossz inflációs adatokat, az Európai Központi Bank 0,75 százalékról még ugyanennyivel növeli a kamatlábat, amely komoly szigorítást jelent. Az év végére az alapkamat elérheti a 2 százalékot.

„Most már az a nagy kérdés, hogy az Európai Központi Bank el tud-e kerülni egy komoly recessziót az inflációs válság kellős közepén” – véli Sebastian Galy, a Nordea Asset Management szakértője. Szeptemberben az euróövezet inflációja 9,9 százalék volt. Ha az Európai Központi Bank szigorít, akkor ezzel megnöveli a komoly recesszió esélyét. Gabriel Maklouf az Európai Központi Bank nevében úgy nyilatkozott, hogy elkerülhetetlen a kamatlábemelés az infláció miatt annak ellenére, hogy ezzel komoly recessziót kockáztatnak.

(Forrás: HVG)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!