2024. április 26. péntek Ervin

Sajtmajális a Hangistállóban Nagyegyházán

Agro Napló
A legtöbb emberhez legkönnyebben, a legrövidebb úton a kultúrán és a gyomrán, azaz a neki tetsző ételeken keresztül lehet eljutni. Ezért az első Sajtmajális – amelyet május közepén tartottak meg Óbarok-Nagyegyházán, a Hangistállóban – eleve sikerre ítélt rendezvény – mondta üdvözlő beszédében a helyszínen Bechtold Tamás, Vál község polgármestere, a Völgy Vidék LEADER Közösség elnöke.

Ehhez Mészáros Kartal, Óbarok-Nagyegyháza polgármestere hozzátette: havonta vannak rendezvények a községben, de a legnagyobb érdeklődésre általában a Hangistálóban megszervezett események tartanak számot. Ezeken ugyanis mindig újdonságokkal is találkozhatnak az érdeklődők. Így ebbe a sorba illeszkedik a sajtmajális is, amelyet hagyományteremtő szándékkal szerveztek meg.

Ribli Ilona csellóművész és férje, Kolozsvári Mihály azért szervezte meg a kétnapos sajtmustrát, hogy a kézműves termékek – és nem csak a sajtok – közvetlenül eljuthassanak a közelebbről és a távolabbról érkező fogyasztókhoz. Negyvenkét kézműves sajtkészítőnek küldték el a meghívót. Ennyien ugyan nem jöttek el, de azért sokan képviselték a szakmát. Ám mellettük voltak még mézeskalácsosok, fazekasok, cukorka-, valamint kolbász- és szalámi-készítő kézművesek is. Továbbá műsort adott a Hangistálló színpadán Szokolay Dongó Balázs és Fábri Géza, valamint több, komolyzenét játszó fellépő is, így a Danubius vonósnégyes, valamint Ribli Ilona csellóművész és Németh-Vékes Erzsébet zongoraművész kamarakoncertjére szintén sokan voltak kíváncsiak.

Ribli Ilona az Agro Naplónak elmondta: a faluban – Óbarok-Nagyegyházán – egyre többen tartanak állatot és készítenek sajtot is, így biztosítottnak látja a rendezvény jövőjét. Hozzáfűzte: a hangistálló – amely egy régi uradalmi istálló volt – korszerűsítésére, az igények és elvárások szerinti kialakítására uniós források bevonásával, eddig mintegy 130 millió forintot költöttek

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!