MENÜ

Savanyú eredmények a csemegeuborka-teszten

Agro Napló 2020.06.30.

A Szupermenta programja keretében a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) 32 csemegeuborkát tesztelt, és 5 termék esetében kellett hatósági eljárást indítani – közölte az élelmiszerlánc-biztonsági hatóság lapunkkal. Mindehhez ugyanakkor hozzáfűzték: megnyugtató, hogy élelmiszerbiztonsági szempontból minden rendben volt a termékekkel.

 

A közlés szerint a hatályos szabályozás alapján a csemegeuborkában lévő nyers uborkák mérete 3-6 centimétertől egészen 12-14 centiméterig terjedhet. A Szupermenta csemegeuborka tesztjébe végül 29 „6-9 centiméteres” és 3 „5-8 centiméteres” termék került be. Így összesen 29 márka, 32 savanyúsága képviseltette magát a megmérettetésen. A Nébih laboratóriumaiban többek között élelmiszerbiztonsági és minőségi szempontból vizsgálták is a vizsgálták a kiválasztott termékeket a szakemberek, a paraméterek között ellenőrizték például az adalékanyagok jelenlétét is.

Élelmiszerbiztonsági szempontból megnyugtató eredményt hozott a teszt, mivel a vizsgálatok egy termék esetében sem mutattak ki határértéket meghaladó növényvédőszer-maradékot. Sőt, a mustármag allergénvizsgálat során is mindent rendben találtak a szakemberek.

A vizsgálatok során ugyanakkor kiderült, hogy 2 termék töltőtömege volt kevesebb a csomagoláson feltüntetettnél. Egy termék a termékkategóriában nem megengedett édesítőszerrel, egy másik pedig a jelölése szerint tartósítószerrel készült. Utóbbi esetben a problémát az jelentette, hogy a csemegeuborkák előállításánál egyáltalán nem lehet tartósítószert használni. A külső megjelenéssel is akadt probléma, 1 termék a rajta feltüntetett 6-9 centiméteres uborkaméretet meghaladó, azaz 9 centinél nagyobb uborkákat is tartalmazott a megengedettnél nagyobb (több mint 20 százalékos) mennyiségben. Összegezve: 5 termék esetében minőségi, illetve összetételi hiba miatt élelmiszer-ellenőrzési bírságot szabtak ki a hatósági felügyelők.

Az előírások értelmében a d-kámfor aromaanyag a savanyúságok készítéséhez nem használható. Ezzel szemben a tesztelt termékek közül 11 csemegeuborkánál d-kámfort is tartalmazó „csemegeuborka aromát” használtak fel. A legtöbb „csemegeuborka aromát” ugyanaz az aromagyártó szállította be az érintett feldolgozókhoz. A megtévesztő és hiányos termékspecifikációt készítő aromagyártó céggel szemben hatósági eljárást indítottak a szakemberek és élelmiszerlánc-felügyeleti bírságot szabtak ki.

A bírságok összege mintegy 900 ezer forintot tett ki. Ennek megfizetésén túl a hibák kijavítására vonatkozó, határidőket is tartalmazó intézkedési tervet kellett benyújtaniuk az érintett élelmiszer-vállalkozóknak.

A több esetben előforduló kisebb jelölési hibák miatt (mint például a tápérték- és energiatartalom nem megfelelő jelölése) az élelmiszer-vállalkozók figyelmeztetésben részesültek. Több termék jelölésén természetes jelzővel szerepelt a felhasznált aroma, holott a „természetes” jelzőt nem lehetett volna használni a csemegeuborka összetevőinek jelölésénél.

A Szupermenta termékteszt kedveltségi vizsgálatán ezúttal is szakértő és laikus kóstolók pontozták a termékeket. A dobogó legfelső fokára a Szatmár aranya Kicsi csemegeuborka (6-9 centiméter) állhatott, második helyen az Aro Csemegeuborka (6-9 centiméter) végzett, míg a harmadik helyet az Auchan Csemegeuborka (6-9 centiméter) érdemelte ki.

A témával kapcsolatos további információk és a részletes vizsgálati eredmények elérhetők a Nébih Szupermenta termékteszt oldalán - tartalmazza az ismertetés.