Segíti tagjait az energetikai auditban a NAK

Agro Napló
Az agrárnagyvállalatok számára is kötelező energetikai vizsgálat megkönnyítése érdekében a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) online felületet és adatbázist hozott létre, hogy segítse a gazdálkodókat az auditorok kiválasztásában.

Magyarországon megjelent az energiahatékonyságról szóló törvény 2015 májusában, mely hivatalosan is kötelezővé tette az energetikai audit elvégzését a nagyvállalatok számára. Mivel ez számos agrárcéget is érint, a NAK kidolgozott egy szolgáltatást és egy online rendszert, melynek célja, hogy segítsen kialakítani a kapcsolatot az auditorok és a nagyvállalatok között.

Két úton

A törvény először 2015. december 5-i határidővel, majd négyévente ismétlődő jelleggel határozta meg a vizsgálat elvégzését. A kormányzat az idő rövidsége és az auditori kapacitás hiánya miatt egy év haladékot adott az érintett kör számára az auditok elvégeztetésére és a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) részére történő benyújtására. Az első audit elvégzésének és beadásának végső időpontja ennek értelmében 2016. december 31.

Bár az energetikai audit kötelező a nagyvállalatok számára, a vizsgálatra érdemes lehetőségként tekinteni, hiszen az ellenőrzés elvégzése és a feltárt, energiahatékonyságot javító intézkedések bevezetése, az energiaköltséget csökkentő beruházások megvalósítása elemi érdeke a vállalatoknak.

A lehetséges partner auditorok számára tartott, a NAK szolgáltatásáról szóló június 30-i  rendezvényen Tompa Ferenc energetikai projektvezető elmondta: a törvényi szabályozásnak megfelelően az auditot két módon is teljesíthetik az érintett gazdák, az előírt energetikai auditok elvégzésével vagy az MSZ EN ISO 50001:2012 szabvány szerinti energiairányítási rendszer alkalmazásával. Az előbbi megoldás kevesebb időt és költséget igényel, illetve nagyobb kapacitás áll rendelkezésre az auditorok részéről, az utóbbi megoldás hosszabb előkészítést igényel, magasabb a költségvonzata és kisebb kapacitás is áll rendelkezésre – ismertette a projektvezető.

Meg is lehet rendelni az auditszolgáltatást

A rendezvényen Vágner Ákos, a Nemzeti Agrárgazdálkodási Kamara agrárszolgáltatási igazgatója élesben is bemutatta a nak.hu oldalról, valamint a NAK Nonprofit Kft. honlapjáról is elérhető online rendszert, melyen keresztül a tagok és az auditorok regisztrálni tudják magukat, illetve felvenni egymással a kapcsolatot. A program segítségével a tagok nem csupán válogatni tudnak a regisztrált auditorok között, hanem közvetlenül meg is tudják rendelni a szolgáltatást, továbbá ugyanilyen módon energetikai szakértőt is kereshetnek. Ez utóbbi azon cégek számára lehet hasznos, ahol nincs olyan munkatárs, aki biztosítani tudná az auditorok munkájához szükséges adatszolgáltatást.

Az agrárvállalat a megkeresés során a telephely megadása mellett azt is rögzíteni tudja, milyen igényei vannak az energetikai audit kapcsán. A megrendelés leadását követően az auditor a rendszerben és e-mailen is kap értesítést a megkeresésről. Az auditor emellett fel tudja tölteni a programba a referenciáit, dokumentumok vagy akár képek formájában, ezzel is segítve a döntést a gazdák számára.

Az adatbázisban kizárólag olyan auditorok szerepelnek, akik rész vettek a Magyar Mérnöki Kamara energetikai auditori képzésén és sikeres vizsgát tettek, szerepelnek a MEKH névjegyzékében. A NAK rendszere a minőségbiztosítást oly' módon garantálja, hogy mind a nagyvállalatok, mind az auditorok írhatnak egymásról szöveges értékelést, továbbá a NAK minden megrendelést lát, így képes mederben tartani a folyamatokat. Mivel a Vidékfejlesztési Program számos pályázati felhívása tartalmaz energiafelhasználás hatékonyságának fokozására irányuló fejlesztési területeket – melyek energetikai megtakarítások bemutatásához energetikai kalkulációk szükségesek –, így a NAK kiemelten ajánlja azon gazdálkodóknak a szolgáltatást, akik ilyen pályázatokon indulnak.

Fontos a visszajelzés

Az energiaköltségek csökkenése a cégek nagy része számára versenyképesség-növekedést jelent, amely a piaci pozíciójukat rövid és hosszú távon is javíthatja. Az energiairányítási rendszer bevezetésével a cég vezetése a vállalata teljes energetikai profiljáról információkat kap, amely jó lehetőség a dolgozók energiatudatos szemléletének kialakítására és az energiaköltségekre figyelő módszerek elterjesztésére, amellyel hosszútávon is biztosíthatóak a fenntartható gazdálkodás feltételei.

Amennyiben a gazdálkodók igénybe veszik a szolgáltatást, úgy tőlük a NAK az auditor cégekről szeretne visszajelzést kérni annak érdekében, hogy a legmagasabb szakmai színvonalú szolgáltatást nyújtó auditorokat ajánlhassa tovább, illetve csak a legjobbak kerülhessenek be a NAK rendszerébe. Többek között ezzel is segíteni kívánja a kamara a tisztességes piaci magatartás előmozdítását.

A NAK-nak a szolgáltatás-indítással kapcsolatos sajtóközleménye itt olvasható.

Forrás: nak.hu

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Gardenexpót szerveznek Somogyban

Gardenexpót szerveznek Somogyban

Partnerségi nyilatkozatot írt alá január 17-én Kaposváron a Marcali Gardenexpo lebonyolításával kapcsolatban Biró Norbert, a Somogy Megyei Közgyűlés e...

Így védheti meg a földjét

Így védheti meg a földjét

A talajt kímélő megoldások biztosíthatják a gazdálkodók számára a gazdaságos ugyanakkor környezetet óvó lehetőségeket, a talajok, ezáltal a víz és a t...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!