Sertéspestis: 30 országgal egyeztetnek az importtilalom regionalizációjáról

Agro Napló
Az Országgyűlés mezőgazdasági bizottsága is foglalkozott az afrikai sertéspestis (ASP) hazai helyzetével. Mint elhangzott, 30 országgal egyeztetnek arról, hogy ne az egész országra, hanem csak a fertőzött területekre érvényesítsék a beviteli tilalmat – közölte az MTI.

Magyarország eredményes lehet az afrikai sertéspestis elleni védekezésben a földrajzi, a vadászati, az állategészségügyi, a háztáji és a nagyszámú járványvédelmi intézkedésnek köszönhetően – mondta Bognár Lajos, az Agrárminisztérium (AM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkára, országos főállatorvos szerdán az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának ülésén.

A főállatorvos kiemelte, hogy az ASP-vel fertőzött terület csökkent Heves megyében. A kereskedelmi korlátozásokról elmondta, hogy mintegy 30 országgal folynak egyeztetések arról, hogy ne az egész országra, hanem csak a fertőzött területekre érvényesítsék a beviteli tilalmat.

– A sertéshús-kivitelnél nem a mennyiség jelent gondot, az ország összes kivitele a megtermelt sertéshús 40-60 százalékát teszi ki, ebből 20-30 százalék irányul az ázsiai piacokra. Ugyanakkor az értéket tekintve jelentős a különbség; a teljes kivitel 50 százalékát az ázsiai országok adták. Japán után Hongkong, illetve Kína mind mennyiségben, mind árban jó piacnak számított, ezért fontos, hogy megnyissák ezeket a piacokat, és a beviteli tilalmat csak a fertőzött területre érvényesítsék – mondta.

Magyar Zoltán, a bizottság alelnöke arról érdeklődött, hogy az Európai Uniótól várható-e segítség a kártalanításban. Bognár Lajos rámutatott, az uniótól a közvetlen járványvédelmi intézkedésekhez várható támogatás a vészhelyzeti alapból: a vaddisznótest és -tetem kártalanítására 75 százalékban, míg a vizsgálatok költségére 100 százalékban igényelhető forrás.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!