Sertéspestis: Csehországban leölik az állatokat

Agro Napló
Elrendelték a háztáji sertések levágását az afrikai sertéspestis csehországi gócpontjában, a kelet-morvaországi Zlín régió egy részében, hogy megakadályozzák a járvány terjedését.

Az állategészségügyi felügyelőség szerdai döntése szerint a több mint 40 négyzetkilométer nagyságú, mintegy tucatnyi települést magába foglaló, augusztus óta elektromos kerítéssel elzárt területen lévő háztáji tenyésztésekben december elejéig minden sertést le kell vágni. Kivételt ez alól csupán a tenyésztési törvény alapján működő sertéstelepek képeznek.

Az afrikai sertéspestissel fertőzött első vaddisznókat június második felében fedezték fel a Zlíni régióban. Augusztusban a fertőzés gócpontjának számító több mint 40 négyzetkilométernyi területet 73 centiméter magas drótkerítéssel vették körbe, amelybe áramot vezettek. A területet drónokkal ellenőrizik és felügyelik. A hatóságok a régióban megszüntették az elszaporodott vaddisznók kilövésének korlátozását, és a vadászok azóta mintegy másfélezer állatot ejtettek el. Több száz vadat a szomszédos régióban lőttek le, de ott eddig egyetlen esetben sem állapították meg a fertőzést.

A védőkerítéssel körülvett gócpontban augusztusban a becslések szerint még több száz vaddisznó tanyázott. Számuk október végére jelentősen lecsökkent, de továbbra is veszélyt jelentenek. A hatóságok intézkedéseinek kiemelt célja, hogy megakadályozza a kór átterjedését a háziállatokra is. Az afrikai sertéspestist a szabadon élő állatok terjesztik, az emberekre nem jelent veszélyt.

Magyarországon egyelőre nem bukkant fel a kór, az aktuális helyzetről a NÉBIH honlapján lehet tájékozódni.


(MTI/nak.hu)

Forrás: NAK

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Jobb évre számítanak Mohácson

Jobb évre számítanak Mohácson

A tervezett szűk 50 milliárd forintos árbevételi tervet nem sikerült teljesíteni tavaly, az eredmény is negatív lett – mondta a Világgazdaságnak Pókos...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!