MENÜ

Sikertörténet a lovastanár-képzés az Állatorvostudományi Egyetemen

Készülődik a lovasértelmiség

2020.08.11.

2007-ben kezdődött és 2019-2020-ban már a hatodik alkalommal folyik a Lovastanár (Hippológus) szakképzés. Házigazda a kezdetektől az 1787-ben alapított, nemzetközi rangú Állatorvostudományi Egyetem. Ez a magas színvonalú tudományos-, szakmai-, szellemi háttér az oktatás, a piacképes diploma rangját erősíti.

 

A mostani képzésre 21 hallgató jelentkezett: zömben agrármérnök, állatorvos, továbbá biológus, közgazdász, környezetmérnök, jogász. A magánéletükben sikeres, nyelveket – van, aki három nyelvet – beszélő emberek.

Sok-sok szállal kötődnek a lovakhoz. Különböző szinteken – többen versenyszerűen – lovagolnak,  kereken 100 saját lovuk van, többen tenyésztők (van, aki akhal-teke törzstenyésztő, fajtafenntartó), lovasvállalkozást vezetnek, mások lovarda alapítását tervezik.

Milyen céllal érkeztek az egyetemre a hallgatók második diplomájukért: „A szakma legjobbjaitól magasszintű általános lovasműveltséget, a lovak, a lovasélet megismeréséhez, a lovakkal való foglalkozás napi, gyakorlati munkáihoz szakmai tudást szerezni.”

Elkötelezett, gyakorló lovasemberek.

Készülődik a lovasértelmiség!

Az oktatás első félévében az egyetem professzorai, köztük akadémikusok oktatják az állat- és állatorvos-tudományok alapvető tudnivalóit (tenyésztés, genetika, etológia, anatómia, élettan, belgyógyászat, sebészet, járványtan, ortopédia).

A második félévben a sporttudományok, a lovasközgazdasági-, vállalatvezetési-, pályázatmenedzselési tudnivalók a tanterv fő elemei.

A harmadik-, negyedik félévben exkluzív lovashelyeken a lovassportok (díjugratás, díjlovaglás, military, fogathajtás, lovastorna, wester-reining, lovasíjászat), továbbá lovasterápia, lóverseny, lovasturizmus, szabadidomítás gyakorlati tudnivalóit tanulják a hallgatók.

Egyedülálló oktatókar!

Az egyetemi lovastanárok, mesteredzők, világbajnokok, olimpikonok: Lázár Vilmos, Lázár Zoltán, Dallos Gyula, Széplaki Pál, Tuska Pál, Kassai Lajos oktatja a mesterfogásokat.

Ménesgyakorlatok: Mezőhegyes, Bábolna, Szilvásvárad.

Szeptemberben a díjugratással és a militaryval (lovastusa) fejeződik be a gyakorlati oktatás.

A 2021-2022. évre tervezett Lovastanár (Hippológus) képzés iránt érdeklődőket szívesen hívják, várják erre az oktatási programra.

A tervezett diplomaosztás december első hétvégéjén a Papp László Budapest Sportarénában, a Lovas Világkupa keretében.

Ezzel közel 120-an végeznek a szakon.

Tervek szerint a lovastanár (hippológus) képzés 2021. februárjában folytatódik. A sikerre való tekintettel – hetedszer.

 

További információ:

Prof. Dr. Fehér Károly
Telefon: 36-30/466-1543
E-mail: feher.lovakrul@gmail.com