Sok a tagállami hiányosság a haszonállatok állatjóléte terén

Agro Napló
Sokszor túl sokáig tart mire a haszonállatok kezeléséről szóló állatjóléti intézkedések beépülnek a napi gyakorlatba, jelentős szórás van a tagállamok között a minimumkövetelmények betartatása, azok ellenőrzése terén is az Európai Számvevőszék jelentése szerint.

Az állatjólétre irányuló uniós fellépések több szempontból is sikeresek voltak, de továbbra is hiányosságok tapasztalhatók a haszonállatokkal való bánásmód terén - ezt állapította meg egyebek mellett az Európai Számvevőszék szerdán közzétett jelentésében.

A számvevők szerint bár az Európai Bizottság iránymutatásokat tett közzé az állatok szállításáról és vágásáról, valamint a sertések jólétéről, de egyelőre széles szakadék tátong a célok és a gyakorlati végrehajtás között. Véleményük szerint a tagállamok általában végrehajtják az uniós bizottság ajánlásait, de ez néha hosszú időt vesz igénybe. Az ellenőrzés szerint még mindig nem teljesülnek maradéktalanul a minimumkövetelmények.

Kiemelték, hogy az iránymutatások és a végrehajtási intézkedések egyes területeken sikerrel jártak, ilyen volt a kocák csoportos tartása, valamint a tojótyúkokat mozgásukban túlzottan korlátozó hagyományos ketrecek betiltása.

Más területeken azonban továbbra is hiányosságok tapasztalhatók, különösen a sertések rutinszerű farokkurtítása, a hosszú távolságra történő szállításra és a szállításra alkalmatlan állatok szállítására vonatkozó szabályok betartása, valamint a vágás során alkalmazott kábítási eljárások terén.

Véleményük szerint hatékonyak a hatósági ellenőrzések, de jobban kellene összpontosítani azokra a területekre és vállalkozásokra, amelyek esetében nagyobb a szabálytalanság kockázata. Megállapították azt is, hogy a tagállamok jobban felhasználhatnák a belső ellenőrzések során és a panaszokból nyert információkat az állatjóléti politika irányításának javítására.

A számvevők végezetül ajánlásokat tettek az Európai Bizottságnak az állatjóléti politika irányításának javítására. Az ajánlások középpontjában az állatjólét stratégiai kerete, a szabályok eredményesebb betartatása és az ehhez szükséges iránymutatás biztosítása, valamint a vidékfejlesztési politikának az állatjólét szolgálatában történő fokozott felhasználására irányuló intézkedések állnak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Megalakult a Nemzeti Állatvédelmi Tanács

Megalakult a Nemzeti Állatvédelmi Tanács

Közös érdek, hogy az állatvédelem és az állatjólét ügye Magyarországon a jövőben is biztos pillérekre, tudományos és szakmai alapokra épüljön – jelent...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!