MENÜ

Sok a vaddisznó Balaton partján

Agro Napló 2020.08.14.

Túlszaporodtak a vaddisznók az országban, de ez leginkább a Balaton északi partja menti településeken érezhető; de nemcsak a belterületi ingatlanokat, hanem a mezőgazdasági területeket is „meg-meglátogatják” a vadak, probléma megoldása érdekében gyérítésük már elkezdődött.

 

A Nemzeti Agrárgazdaság Kamara (NAK) honlapján arról tájékoztat, hogy a kihelyezett táplálékok és általában a nem megfelelő kerítések miatt is megjelenhettek a vaddisznók az udvarokban a Balaton környéki településeken, az elhanyagolt telkek pedig búvóhelyként szolgálhatnak számukra – erről az Országos Magyar Vadászkamara szóvivője beszélt.

Méhes Dóra arra is emlékeztetett: lakott területen kizárólag hatósági engedéllyel lehet kilövést végezni. Tehát, amennyiben valakinek problémája adódik azzal, hogy az ingatlanja területén vadállatok találhatóak, akkor bejelentést kell tennie – írásban vagy személyesen – a helyi önkormányzat jegyzőjénél. Ő aztán ezt jelzi az illetékes rendőrkapitányságnak, amely hivatott arról dönteni, hogy hol és mikor lehet végrehajtani a vadállat kilövését, ugyanis a lakókörnyezetben nem lehet bármikor vaddisznót kilőni. Természetesen - jegyezte meg - a helyi vadásztársaság is értesítést kap mindezekről.

Sári Ferenc erdész pedig arról tájékoztatott, hogy a vaddisznók túlszaporodása az egész országban bosszúságot jelent, leginkább azonban a Badacsony és Zánka közötti partszakasz lehet érintett, illetve az utóbbi egy évben Balatonszepezd és Révfülöp az, amely kiemelkedő vaddisznó-problémával küzd, ami miatt szinte már napi szinten lehet velük találkozni.

Az említett Balaton-parti települések egy vékony sávként húzódnak a vadászterületek között – hangzott el az InfoRádióban. A gondot az okozza – mondta az erdész -, hogy a külterületeken nincs megfelelően gyérítve a vaddisznó-állomány.

Mindezt jól mutatja, hogy nemcsak a belterületi lakosoknak, nyaralóknak jelentenek gondot, hanem a külterületen végzett mezőgazdaságban is súlyos károkat okoznak – fogalmazott. Példaként említve: az állatok gyümölcsöseket tesznek tönkre, és nem nagyon lehet már kukoricát, búzát sem termelni a területen. Az erdész arról is beszélt, hogy a vadállomány-gyérítés jelenleg is zajlik, de nem elég hatékony – tartalmazza az összefoglaló.