Sok sertés hepatitises lehet, vizsgálat indul

Agro Napló
Még az idén széleskörű vizsgálatot indít a hepatitises sertéshúsok kiszűrésére a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) – írja a Magyar Idők szerdai számában. A terméktanács szerint ugyanakkor pánikra semmi ok, a legális forrásból származó termékek biztonságosak.

Veszélyes vírussal fertőzött húsok és húskészítmények jelenhettek meg nemrég az Európai Unió piacán. A brit hatóságok egy külföldről érkező sertéshúskészítményben találták meg a hepatitis E nevű kórokozót. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szerint nemcsak a szigetországban, hanem a hazai piacon is gondot okozhat a megbetegedés.

Elképzelhető, hogy a vágóhídra kerülő állatok mája, húsa is fertőzött lehet. Annak érdekében, hogy kiderüljön, mekkora lehet a baj az országban, a Nébih még ebben az évben újabb vizsgálatokat kezdeményez.

Mivel a hepatitis E-vírusok okozta májgyulladás nem tartozik a bejelentési kötelezettség alá tartozó állatbetegségek közé, ma még a hatóság sem tudja pontosan, hogy a magyarországi sertéstelepeken milyen mértékben van jelen a megbetegedés. Legutóbb 2004 és 2010 között ellenőrizték az állományt, akkor a sertéstelepek csaknem negyven százalékánál mutatták ki a vírus jelenlétét. Ennél megnyugtatóbb adat, hogy a piacra kerülő hízók között már csak kilencszázalékos volt a fertőzöttség mértéke.

Az állatokban emésztőszervi tüneteket okozó vírus a világ elmaradott területein, rossz higiénés körülmények között okozhat járványt. Az állatok közül elsősorban a sertés, a vaddisznó, valamint a vadon élő kérődzők és a patkány is terjesztheti a kórt. A legutóbbi felmérés szerint itthon a vaddisznók kilenc százaléka fertőzött, és minden tizedik szarvas hordozhatja a vírust.

Az E típusú vírus ugyanakkor az emberre is veszélyes. A legtöbb esetben az állatokkal, illetve a trágyával érintkezve kaphatják el a gondozók, azonban ha a fertőzött állat húsát, vagy máját nem kellően átsütve fogyasztja el valaki, szintén megbetegedhet. A legszerencsésebb esetben tünetmentesen átvészelhető a fertőzés, máskor enyhe hasfájásra panaszkodnak a betegek, rosszabb esetben azonban akkut májgyulladáshoz vezethet a kór.

A fertőzés kockázata Menczel Lászlóné, a Vágóállat- és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács titkára szerint sem kizárható az országban. A Magyar Időknek elmondta: nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy nem kerülhet fertőzött termék a magyar piacra, ugyanakkor a legális forrásból származó húskészítmények és tőkehúsok esetében a vásárlók biztosak lehetnek abban, hogy az áruk egészségesek.

– Az a gyártó vagy forgalmazó, aki a nevét adja egy termékhez, egyben felelősséget is vállal az adott áru minőségéért – emelte ki. Elmondta, a hazai feldolgozóüzemek szigorúan és folyamatosan ellenőrzött körülmények között dolgoznak, a higiéniai követelményeket minden esetben betartatja a hatóság.

Angliában egyébként évről évre több megbetegedésről hallani, a szigetországban ugyanis előszeretettel fogyasztják a húsokat félig átsülten. Ráadásul egyes becslések szerint az angol sertések 90 százalékában megtalálható a vírus. A szakemberek megfigyelései szerint a melegebb, nyári időszakban ugrik meg hirtelen a fertőzések száma. Ennek oka, hogy a kerti sütögetések alkalmával egyre többen készítenek különböző grillezett húsokat, vagy a tábortűz mellett szalonnát, kolbászt pirítanak. Arra azonban sokan nem figyelnek, hogy a termékek eléggé átsüljenek. A megfelelő hőkezeléssel gyakorlatilag nullára csökkenthető az emberi fertőzés esélye.

A Nébih szerint ha 71 Celsius-fokos hőmérsékleten legalább öt percig sütjük vagy főzzük a húst, minden baktérium, így a hepatitis E-vírus is elpusztul.

Az elővigyázatosság egyébként is nagyon fontos, a meleg nyári időben minden élelmiszerrel kapcsolatos higiéniai előírás betartására oda kell figyelni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!