Stabil lesz az uniós agrárpolitika finanszírozása jövőre is

Agro Napló
Az Európai Bizottság előterjesztette a 2019-re vonatkozó uniós költségvetési tervezetet, amelynek összege kötelezettségvállalási előirányzatokban 166 milliárd euró, a 2018-asnál 3 százalékkal magasabb – közölte az MTI. A mezőgazdasági politika finanszírozása közel 60 milliárd eurót tesz majd ki.

Günther Oettinger uniós költségvetési biztos a költségvetés május 23-i bemutatásakor elmondta, a tervezet egy erősebb és ellenállóbb európai gazdaságba való beruházást irányoz elő, egyidejűleg előmozdítja a szolidaritást és a biztonságot az unió határainak mindkét oldalán.

Az uniós bizottság ezért jövőre is kiemelten kívánja kezelni a migrációval és a határigazgatással kapcsolatos kérdéseket. Oettinger elmondta, a gazdasági növekedés támogatására 2019-ben 80 milliárd euró kötelezettségvállalást terveznek. A pénzügyi keret az idei évhez képest 8,4 százalékkal magasabb összeget, 12,5 milliárd eurót foglal magában kutatásra és innovációra. 2018-hoz képest 10,4 százalékkal több, 2,6 milliárd euró jut az oktatásra az Erasmus+ keretében, 36,4 százalékkal magasabb összeg, 3,8 milliárd euró az infrastrukturális hálózatokra, és további 233,3 millió euró az ifjúsági foglalkoztatási kezdeményezésre.

Mint elmondta, a bizottság várakozásai szerint a 2014-2020-as kohéziós politikai programok végrehajtása 2019-ben is megfelelő ütemben halad. A mezőgazdasági politika finanszírozása is stabil marad, az ideihez képest 1,2 százalékkal többet, közel 60 milliárd eurót tesz majd ki.

Az uniós biztos részletezte azt is, hogy a költségvetés új kezdeményezéseket is támogatni kíván. Egyebek mellett 11 millió eurót biztosít az Európai Munkaügyi Hatóság létrehozására, 245 millió eurót az európai védelmi ipari fejlesztési program létrehozására is

A bizottsági tájékoztatás szerint a 2019-es uniós költségvetési tervezet minden program tekintetében két finanszírozandó összeget tartalmaz: kötelezettségvállalási előirányzatot és kifizetési előirányzatot. A kötelezettségvállalási előirányzat az egy adott évben szerződésekben vállalható összegeket, míg a kifizetési előirányzat a ténylegesen kifizetett összegeket jelenti. A jövő évre szóló tervezet összege kötelezettségvállalási előirányzatokban 166 milliárd euró, kifizetési előirányzatokban pedig 2018-hoz képest 3 százalékkal magasabb, 149 milliárd euró.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Itt a régen várt eco-scheme-ek listája

Itt a régen várt eco-scheme-ek listája

Az Európai Bizottság (EB) nyilvánosságra hozta az eco-scheme-k (azaz agroökológiai feltételek) listáját, ami az unió új közös agrárpolitikájának (KAP)...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!