MENÜ

Stratégiai cél az ökológiai művelés alá vont területek növelése

Agro Napló 2022.03.16.

Az Agrárminisztérium gondozásában napvilágot látott Nemzeti Cselekvési Terv az Ökológiai Gazdálkodás Fejlesztéséért nevű minisztériumi dokumentum stratégiai jövőképet jelöl ki 2027-ig.

Fotó: ÖMKi

 

A magyarországi ökológiai mezőgazdaság-fejlesztés egyik legfontosabb célkitűzése, hogy megnövelje a hazai ökológiai művelés alá vont területek méretét, hozzájárulva az ambiciózus uniós célszám eléréséhez – értesült az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet tájékoztatásából az Agro Napló.

A terv megvalósítása egyszerre szolgálja a magyar emberek egészségét, a vidéki térségeink élhetőségét, a természeti értékeink oltalmazását, és a magyar gazdák versenyképességét.

 

az eu Öko cselekvési tervének célkitűzései. forrás_ ifoam organics europe

Fotó: ÖMKi

 

Versenyképességünk ugyanis nem csak a mennyiséggel, hanem elsősorban a minőséggel javítható, igazodva a társadalom fokozódó fenntarthatósági elvárásaihoz, és jövő generációink érdekeihez.”

 írja a dokumentum előszavában Dr. Nagy István agrárminiszter.

 

2019-es hazai biogazdálkodási adatok. forrás_ ifoam organics europe

Fotó: ÖMKi

 

 „A sikeres ökológiai átálláshoz a gazdáknak szaktanácsadásra, hozzáférhető piaci adatokra, termékpálya fejlesztésekre és értékesítési együttműködésekre van szükségük.”

– mutat rá Dr. Drexler Dóra, az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) ügyvezetője.

„Az ismeretátadás az új kutatási eredmények gyakorlati alkalmazása tekintetében is kulcsfontosságú, mindamellett, hogy szükség van olyan hozzáértő, jól képzett szakemberek képzésére, akiket a gazda bevonhat a mindennapi munkába. Nélkülözhetetlenek a bemutatóüzemek, a jól felszerelt öko tangazdaságok, és a megfelelő egyetemi oktatás.” 

– hangsúlyoz néhány kiemelt területet a szakember.

Az új cselekvési terv előirányozza a hazai bioélelmiszerek részarányának emelkedését a teljes élelmiszerpiaci forgalomban, és az ökotermék-fogyasztás egy főre eső hazai átlagértékének növekedését. A tervek szerint 2027-ig megduplázódik az ökotermékek feldolgozását végző hazai üzemek száma és a helyben előállított ökoalapanyagok mértéke, az ökoterméket előállító fiatal gazdák száma pedig 2000-re emelkedik.

 

(Forrás: ÖMKi)