Stratégiai megállapodással erősíti az agráriumot és az élelmiszeripart az AM és a NAK

Agro Napló
Stratégiai megállapodással erősíti az agrárium és az élelmiszeripar pozícióit az Agrárminisztérium (AM) és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) – közölte az agrártárca a megállapodás aláírását követően az Agro Naplóval.
Fotó: Pelsőczy Csaba/AM

Mint azt az agrárminiszter a megállapodás budapesti aláírás után hangsúlyozta: a hazai agrár- és élelmiszerszektor erősítése, érdekeinek érvényesítése csak egy széleskörű társadalmi összefogás keretében valósulhat meg.

Nagy István emlékeztetett: a köztestület mintegy 400 ezer taggal rendelkezik, a munkáját pedig elismerés övezi a gazdák és a gazdálkodó szervezetek körében. Ezzel összefüggésben kifejtette: az együttműködés elsősorban a kormányzati munka hatékonyságának növelését célozza, hiszen közös ügy a magyar agrárium versenyképességének, a hazai élelmiszeripar eredményességének növelése.

E célnak megfelelően, a megállapodás spektruma az agrárfejlesztéstől, az agrárképzésen és agrárszakképzésen, a hal- és vadgazdálkodáson, valamint az élelmiszeriparon át, a termőföldvédelemig továbbá a természetvédelemig terjed – emelte ki a miniszter.

Nagy István elmondta: jelenleg a magyar mezőgazdaság az Európai Unió egyik leggyorsabban fejlődő agráriuma, amely pozitívumait, például a beruházások számának emelkedését, mindenki tapasztalhatja. A fejlődés fenntartása érdekében, 2020-at követően, egy erős, megfelelő pénzügyi forrásokkal rendelkező Közös Agrárpolitikában (KAP) érdekelt Magyarország - mondta a tárcavezető, hozzátéve: bízik benne, hogy az AM és NAK által megkötött megállapodás hosszú távon biztosítja a magyar agrárium és élelmiszeripar érdekeinek sikeres képviseletét, a hazai és a nemzetközi szinteken egyaránt.

Ugyanis csak közös erővel lehet hozzájárulni a magyar agrárium és élelmiszeripar eredményességének növeléséhez, a magyar minőségi élelmiszerek mind szélesebb körű megismertetéséhez – hívta fel a figyelmet Nagy István.

Győrffy Balázs, a NAK elnöke hangsúlyozta: az agrárkamara a tavaly tavasszal bemutatott többéves programjavaslatában meghatározott célok elérése érdekében az eddigiekhez hasonlóan szoros együttműködésre törekszik a kormányzattal, különösen az agrártárcával.

Hozzátette: a programcsomagban felvázolt feladatok megvalósítása lépésről-lépésre halad, de további erőfeszítésekre van szükség ahhoz, hogy jó válaszokat lehessen találni az agrárium előtt álló kihívásokra, és tovább legyen növelhető a hazai agrár- és élelmiszergazdaság versenyképessége. Ehhez biztosít kereteket az Agrárminisztériummal kötött stratégiai partnerségi megállapodás - hangsúlyozta a köztestület elnöke.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!