Súlyos helyzetben a dísznövényágazat

Agro Napló
Súlyos helyzetben a dísznövényágazat – tette közzé honlapján a szakmai érdekképviselet a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezete elnökségének megállapítását.

A vezető testület ugyanis az elmúlt napokban folyamatosan monitorozta a dísznövénytermesztés és értékesítés hazai állapotát, amelynek során felmérte a várható károkat és veszteségeket. A feltárt adatok alapján megállapítható, hogy a dísznövényágazatot a szezonális termékértékesítés és zöldfelületi szolgáltatások elmaradása miatt nagyon komoly veszély fenyegeti.

A koronavírus-járvány az ágazat legforgalmasabb tavaszi szezonját érinti, a bevétel kimaradások a termékek és a szolgáltatások jellegéből fakadóan később nem pótolhatók. Az ágazat egészét rendkívül érzékenyen érintő gazdasági folyamatok, súlyos veszélybe sodorják a hazai egynyári-, balkonnövény-, vágott virág- és díszfaiskolai termesztőket, kertészeti árudákat, a kertépítőket, virágkereskedőket, akik a kialakult helyzet miatt teljes tőkéjüket is elveszthetik.

A csökkenő kereslet és a kereskedelmi egységek nyitvatartási korlátozása miatt az ágazatot érő veszteség mintegy 174 milliárd forintot tesz ki. Ez a dísznövénytermesztéssel foglalkozó kertészetek tervezett bevételének 69 százalékát, a kereskedelemi és zöldfelületi szolgáltatást végzők tervezett bevételének 70 százalékát jelenti.

Az ágazat legmeghatározóbb tevékenysége a termesztés. A tervezett bevétel elmaradásaikat a vágott virág termesztők 85, az egynyári-, és balkonnövény termesztők 80, a díszfaiskolai termesztők 50 százalék körül becsülik.

A Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezete a dísznövényágazatot érő gazdasági következmények enyhítéséről, átmeneti fizetési könnyítésekről és a beavatkozás egyéb lehetőségeiről sürgős és megnyugtató intézkedéseket vár az Agrárminisztériumtól (AM) és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarától (NAK) – tartalmazza az ágazathelyzetét elemző összefoglaló.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!