2024. április 26. péntek Ervin

Szakmai egyeztetés kezdődött a magyar agráriumban a fenntartható fejlődésért

Agro Napló
Elindult az uniós közös agrárpolitika (KAP) 2023-2027 közötti időszakára vonatkozó, a KAP területalapú támogatásainak zöld előírásrendszerével kapcsolatos szakmai párbeszéd – közölte lapunkkal a szaktárca.

A tájékoztatás szerint az Agrárminisztérium (AM) elkötelezett egy, a fenntarthatóságot és versenyképességet a lehető legnagyobb mértékben összehangoló, gazdálkodói szemmel pedig racionális, környezettudatos gazdálkodásra ösztönző támogatási rendszer létrehozásában.

Ezért az agrártámogatási rendszer tervezése során a minisztérium külön szakmai párbeszédet indít a területalapú agrártámogatásokhoz kapcsolódó zöld intézkedés- és előírásrendszer szakmai megalapozottsága érdekében. Az agrártárca közös gondolkodásra és véleményalkotásra kérte fel a mezőgazdasági szakmai szervezetek, a környezetvédelmi társadalmi szervezetek, valamint az egyetemek és kutatóintézetek képviselőit a szóban forgó témában.

A közös gondolkodás célja, hogy a környezetvédelmi és éghajlat-politikai célkitűzéseket – a talaj és szervesanyag tartalma, a víz, a biodiverzitás és a tájkép védelme, a szénmegkötés erősítése vagy éppen az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése - a lehető legnagyobb együttműködéssel lehessen elérni hazánkban a KAP következő időszakában.

A 2023-2027 közötti időszakra vonatkozó közös agrárpolitika egyik leghangsúlyosabb célkitűzése a jelenleginél hatékonyabb környezetvédelem és az éghajlat-politikai lépések előmozdítása  Magyarországon a mezőgazdaság területén, valamint az Európai Unió környezetvédelmi és éghajlattal kapcsolatos célkitűzéseinek teljesítéséhez való hozzájárulás.

Ennek érdekében a tagállamok által készítendő, így a magyar KAP Stratégiai Tervnek is egy olyan szilárd zöld intézkedés- és előírásrendszert kell tartalmaznia, ami hozzájárul az éghajlatváltozás mérsékléséhez és az ahhoz való alkalmazkodáshoz, a természeti erőforrások fenntartható használatához, illetve a biológiai sokféleség védelméhez – tartalmazza az ismertető.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!