MENÜ

Szakoktatók Olaszországban: 5 nap, 1 gyár és egy nemzetközi kiállítás

2018.11.20.

A Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége és az Agro Napló által szervezett 2017/2018-as MezőgépÉSZek játék nem csak a csapattagoknak, hanem az őket felkészítő szaktanároknak is hatalmas lehetőségeket és élményben gazdag nyereményutat adtak.

 

A 2018 januárjában megrendezett döntőn a 2. helyezett V-KINGEK és a 3. helyezett Zöldfülűek szaktanárai Gém Balázs és Juhász Zoltán kaphatták meg azt a lehetőséget, hogy az olaszországi Treviglióban található Lamborghini traktorgyár meglátogatása mellett eljussanak a Bologna-ban megrendezésre kerülő EIMA kiállításra is. Utazásukra 2018. november 6-10. között került sor.

A gépkiállítás hatalmas élmény volt a szaktanároknak, hiszen a magyar méretekhez képest egy sokkal nagyobb álló gépes kiállítást tekinthettek meg. 14 szektorban több mint 50.000 mezőgazdasági és tájápolási gépet mutattak be egyszerre, és közvetlenül a gyártók által kiállított gépek voltak megnézhetőek, szemben a magyarországi kiállításokkal, ahol szinte csak forgalmazók állítanak ki. Már most megtekinthették az „Év traktora - 2019”  győzteseit is.

„A rengeteg technikai újítás mellett a traktorok formavilága is megváltozott. Nő a környezetvédelem szerepe, fejlődik a robottechnika. Megtekintettük az egyszerű hagyományos munkagépeket és a preciziós gazdálkodást biztosító korszerű konstrukciókat.„ – Juhász Zoltán

megfosz-olaszo-01

Juhász Zoltán és Gém Balázs

A kiállítás után Európa egyik nagy múltú patinás gyárába látogathattak el. A Cassani testvérek által alapított cég treviglioi gyárában készülnek az SDF Group kisebb, 140 Le alatti traktorai. Szakszerű idegenvezetés mellett megismerkedhettek a szaktanárok a traktorgyártás korszerű technológiájával. Láthatták, hogyan készül el egy alkatrészből a gyártósor végére a megfelelő felszereltségű Lamborghini (SAME, Deutz Fahr, Hürlimann) traktor. A korszerű traktorok gyártása mellett megnézhették a cég múzeumát, ahol a cég hírnevét megalapozó híres traktorok is láthatóak.

megfosz-olaszo-03

megfosz-olaszo-02

Kis Pált, az Auditker Kft. ügyvezetőjét kérdeztük a felajánlásukról:

„Az Auditker Kft. kiemelt jelentőséget tulajdonít a MEGFOSZ által kezdeményezett „Legyél Te is mezőgépész!” programnak. Mindennapjainkban átéljük, hogy mennyire hiányoznak a fejlődőképes, kreatív szakemberek a mezőgazdasági gépészetből. Azt gondoltam, ha mi azzal tudjuk segíteni a szakma elismerését, hogy a kiemelkedő teljesítményt elérő tanárokat jutalmazzuk, akkor nekünk ezt kell tennünk! Megtettük, és megtenném máskor is. Együtt töltöttünk öt napot két nagyszerű emberrel, Juhász Zoltán és Gém Balázs tanár urakkal! Nagyszerű, szimpatikus embereket ismertünk meg ez idő alatt. Azt gondolom, ők nem egyszerűen szaktanárok ők pedagógusok is! Ha nem sértődnek meg érte, örülnék ha azt gondolhatnám, hogy barátjukká fogadták az őket kísérő Auditkeres munkatársakat. A „Legyél Te is mezőgépész!” programnak fontos feladata, hogy a mezőgépész szakma mellett népszerűsítse a nagyszerű, képző tanárok fontosságát is! Mi már kettőt találtunk! Nagy örömömre szolgál, hogy ezt a jutalmat felajánlhattam, és a tanár urak pedig elfogadták a meghívásunkat!”

Juhász Zoltán szakoktató (AM ASZK, Mezőgazdasági Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium - Jánoshalma):

„Nagyon hálás vagyok az Auditker Kft. munkatársainak és Kis Pálnak, hogy lehetővé tették ezt az utazást. Nagy örömömre szolgál, hogy sokat beszélgethettünk a szakképzés és a szakember ellátás problémáiról és örülök, hogy megismerhettük egymást és ilyen sok élménnyel lettünk gazdagabbak.”

Gém Balázs szakoktató (Széchenyi István Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium - Hajdúböszörmény):

„Fantasztikus volt az egész utazás, személy szerint rengeteg élménnyel gazdagodtam. Ezúton szeretném megköszönni az Auditker Kft.-nek, Kis Pálnak, Kis Balázsnak, Fehér Ákosnak és Kovács Ádámnak a segítőkészségét és azt, hogy egy örök, felejthetetlen élménnyel gazdagodhattunk!”

Ezúton is köszönjük az Auditker Kft. felajánlását és a két szakoktató munkáját a csapatok felkészítésében!

MEGFOSZ
Viczián Ágnes