MENÜ

Szarvasmarha-tenyésztést támogató ötlet nyerte a NAK TechLab versenyét

Agro Napló 2020.08.14.

Szarvasmarha-tenyésztést támogató ötlet lett a győztese a NAK TechLab Egyetemi Ötletverseny budapesti döntőjének, amelyet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) a Design Terminál szakmai közreműködésével augusztus első felében rendezett a mezőgazdaság kiaknázatlan lehetőségeinek feltárására. 

 

Az ötletversenyre olyan egyetemi hallgatói csapatok jelentkezését várták, akik innovatív ötletükkel, hatékony megoldásaikkal segíthetik a hazai mezőgazdaság digitalizációját, egyúttal valós problémákra válaszolnak. A döntőbe került hét csapat prezentációját szakmai zsűri értékelte.

Az első helyezett a CowBaj csapat lett – tudatta az MTI –, amelynek ötlete a szarvasmarha-tenyésztésben nyújt segítséget. A csapattagok elmondásuk szerint a szarvasmarhák egyharmadánál lép fel sántaság. Ennek diagnosztizálása viszont az állatorvosok számára rendkívül pénz- és időigényes, ezért csak ritkán végzik el.

 

nak-techlab-nyertesek

 

A csapat megoldása ennek a gondnak a megoldására egy automatizált rendszer, ami mesterséges intelligenciával képes az állatok figyelésére. A kamerás megfigyelés adatait a rendszer tovább küldi egy felhasználóbarát alkalmazásba, ahol a gazda így követni tudja a szarvasmarháinak egészségi állapotát.

Az első helyezett jutalma egy drón lett, továbbá a nyertes csapat részt vehet egy nemzetközi innovációs fesztiválon, és további szakmai tanácsokat is kap a fejlesztés tökéletesítéséhez. Továbbá részt vehet a NAK TechLab inkubációs programban, amely egyedülálló lehetőség arra, hogy a startupok vezető nagyvállalati partnerekkel dolgozzanak a piacot meghódító megoldásaikon.

A második NAK TechLab inkubátor szeptemberben indul, augusztus 30-ig várják az érdeklődők jelentkezését – olvasható a tájékoztatásban.