Százhuszonkettő élelmiszeripari cég nyert el támogatást

Agro Napló
A versenyképesség-növelő támogatási program 806 nyertes pályázója közül 122 volt élelmiszeripari cég; közöttük a Spar üzletlánc egyik kiemelt hazai beszállítója, a csurgói Topesa Kft. is nyert támogatást – erről a külgazdasági és külügyminiszter beszélt július elején a somogyi kisvárosban a Topesa Kft. szerződésátadási ünnepségén.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a kormany.hu tájékoztatása szerint a kormány által meghirdetett versenyképesség-növelő támogatási program célja, hogy segítséget nyújtson a koronavírus járvány által hátrányosan érintett azon közép- és nagyvállalkozások számára. Ezek a cégek ugyanis vállalják a munkavállalóik megtartását, valamint új beruházások versenyképesség-növelő támogatási program megvalósítását.

Szijjártó Péter elmondta, 806 vállalkozás nyújtott be pályázatot és nyert 169 milliárd forintnyi kormányzati támogatást, amelynek révén 377 milliárd forint értékű beruházás valósulhat meg az országban. Hozzátette: a magyar élelmiszeripar súlyát mutatja, hogy a 806 nyertes pályázóból 122 került ki ebből az ágazatból. Ezek a vállalkozások mintegy 142 ezer embernek biztosítnak munkalehetőséget. Így a nyertes élelmiszeripari cégek idén, az első négy hónapban 15 százalékkal növelték a termelési értéküket a tavalyi év hasonló időszakához képest.

A magyar tulajdonú, sertésfeldolgozással foglalkozó csurgói Topesa Kft. a Spar beszállítójaként a legigényesebb nemzetközi standardoknak is megfelel, és kizárólag magyar árualapot vásárol magyar gazdálkodóktól. A cég tervezett 574 millió forintos beruházása révén a versenyképesség-növelő támogatási programból, amelyhez a magyar állam 287 millió forinttal járul hozzá, új hűtőház épül, új vágási technológiát vezetnek be, megnövelik az élőállat-fogadási kapacitást és javítják az energiahatékonyságot. Ennek köszönhetően 76 munkahelyet védenek meg, a termelési kapacitás pedig 25 százalékkal nőhet.

Somogyi László a Topesa Kft. tulajdonos ügyvezetője elmondta, a 2016 óta tulajdonukban lévő vágóhíd 2018-ban 5,4 milliárd, tavaly pedig 6,1 milliárd forint forgalmat bonyolított. Stabilitásukhoz hozzájárul a termékeik felét átvevő Spar áruházlánc, azon kevés multik egyike, amely magyar sertéshúst értékesít. Az ügyvezető elmondta: nehéz időszakon vannak túl, de ezzel a támogatással biztosítva van a cég fejlődése, annak jövője és a dolgozók munkahelye egyaránt.

Somogy megyében 39 vállalat 16,5 milliárd forintnyi fejlesztést hajt végre, 8 milliárd forintnyi kormányzati támogatással, amellyel 6600 munkahelyet védenek meg - tartalmazza a tájékoztatás.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!