Százötven éves az Országos Meteorológiai Szolgálat

Agro Napló
Alapításának 150. évfordulóját ünnepli az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ), amely intézmény az elmúlt másfél évszázadban európai és világviszonylatban is kiemelt szakértelemmel és technológiai háttérrel rendelkező szervezetté nőtte ki magát – méltatta az eseményt, a szervezet felügyeletét ellátó agrárminiszter.
Fotó: AM

Nagy István arra hívta fel a figyelmet, hogy az OMSZ-ről a legtöbb embernek a megbízhatóság, a hitelesség és a kiszámíthatóság jut az eszébe. A szervezet professzionális munkájának köszönhetően ugyanis mindig gondoskodik róla, hogy időben tájékoztasson a magyar embereket az időjárási eseményekről. Hozzátette: az OMSZ legfontosabb tevékenységei közé tartozik a meteorológiai adat- és információgyűjtés, valamint ezek elemzése, ellenőrzése, ennek megfelelően a különböző mérő- és megfigyelő-hálózatok működtetése, valamint időjárás-előrejelzések, veszélyjelzések készítése, kiadása és a kutatás-fejlesztés.

A tárcavezető szerint a kerek évforduló nagyszerű alkalmat kínál, hogy kifejezze elismerését és nagyrabecsülését a szervezet minden munkatársának, akik szakmai hozzáállásukban, munkamoráljukban és céljaikban továbbviszik az OMSZ tradícióit, mindennapi szakszerű munkájukban.

Kiemelte: az éghajlatváltozás nem csupán az emberek jövőjét érinti, hatásai már napjainkban is világszerte nyomon követhetők. Az új kihívásokra csak úgy adható hatékony válasz, ha az eddiginél is alaposabban válik érthetővé az éghajlati rendszer működése, és még nagyobb mértékben lehet támaszkodni a globális információkra. Ehhez pedig elengedhetetlenek a meteorológiai mérések és elemzések.

A tárcavezető megnyugtatónak tartja, hogy ebben a helyzetben van egy olyan stabil szervezet, mint az OMSZ, ahol a dolgozók nemzetközi szinten is kiemelkedő szaktudására, felelősségteljes hozzáértésére és tapasztalatára hosszú távon is támaszkodni lehet. Az OMSZ stratégiai fontossága gazdasági, természetvédelmi- és társadalmi szempontból is felbecsülhetetlen – emelte ki a miniszter.

A jubileumi esemény emlékére Nagy István és Radics Kornélia, az OMSZ elnöke közösen helyezett el időkapszulát a Marczell György Főobszervatóriumnál – olvasható az ismertetésben.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!