MENÜ

Szekszárdi borászokat segít az Erste Bank

Agro Napló 2019.05.17.

Együttműködési megállapodást írt alá május közepén Budapesten az Erste Bank a Szekszárdi Borvidék képviselőivel a borvidék fejlesztése érdekében a sajtó képviselőinek jelenlétében.

 

A pénzintézet Kadarka néven összeállított egy speciális, kifejezetten a borászok igényei alapján kialakított termékcsomagot is. Az Ersténél a mezőgazdasági és élelmiszeripari vállalkozások finanszírozása tavaly a piaci átlagot meghaladó mértékben bővült, és a bank idén is jelentős növekedést tervez a területen – közölte az Erste Bank Hungary Zrt. kis- és középvállatatokkal foglalkozó területének igazgatója.

Szerdahelyi Róbert kiemelte: az Erste Bank kapcsolataival és szakértelmével, stabil, rugalmas és gyors munkával járul hozzá a Szekszárdi Borvidék fejlődéséhez és népszerűsítéséhez, mint pénzügyi szolgáltató. A fejlesztési döntések során a pénzintézet szakértői ott állnak a borászok mellett, többek között személyes konzultációkkal, középtávú előrejelzésekkel, elemzésekkel segítik munkájukat.

Emellett az Erste saját Power Network rendezvényein is bemutatja a régió pincészeteit és azok kínálatát. Az erről szóló együttműködési megállapodást az Erste Bank és a szekszárdi borászok képviselői: Szerdahelyi Róbert, Bősz Adrián, a Szekszárdi Borvidéki Tanács elnöke, Bodri István, a Szekszárdi Hegyközség elnöke, valamint Vesztergombi Csaba, a Szekszárd Borvidék Nonprofit Kft. felügyelőbizottságának elnöke írta alá.

Az Estének az együttműködés a szekszárdi borászokkal azért fontos, mert a borászat a kkv-szektor része, és mint ilyen fókuszban van. A pénzintézetnél az elmúlt három évben a kkv-szektor portfólió megduplázódott. Ez a piaci szegmens hitelportfóliója a múlt évben, év/év alapon több, mint 23 százalékkal nőtt – mondta a pénzintézet kis- és középvállatatokkal foglalkozó területének igazgatója. Hozzátette: nemcsak a hitelportfólió növekedett, hanem gyarapodott az aktív és finanszírozott ügyfélszám is.

Az Erste kiemelt feladatának tekinti a hazai kis- és közepes vállalkozások (kkv) támogatását. A kkv-szektor számára a tőkehiány mellett az üzletszerzés jelenti az egyik legnagyobb problémát, hiszen itt nem jut elegendő forrás kutatás-fejlesztésre, piacelemzésre és marketingre. Az Erste Power Business hitelek eddig a vállalkozások igényeire szabott kínálatot jelentették, amelyet a bank az Erste Power Network üzleti fórumok sorozatával egészített ki. Az Erste a kkv partnereinek nemcsak pénzügyi támogatást, hanem kapcsolat- és hálózatépítési lehetőségek is kíván biztosítani, hogy egymástól tanulva, közösen fellépve erősödjenek és bővüljenek a hazai vállalkozások. A szekszárdi borászokkal való összefogás és együttműködés jól példázza a bank ezen erőfeszítését."– mondta kis- és középvállalati igazgatója.

Az Erste egy speciális, kifejezetten a borászok igényei alapján összeállított termékcsomaggal is segíti a vállalkozások működését. A Kadarka a pénzintézet kínálatában elérhető legjobb, a magánszemély ügyfeleknek, mikrovállalkozásoknak, valamint a kis- és közepes vállalatoknak szóló ajánlatokat foglalja magába.

A sajtótájékoztatón közreadott információ szerint:  a kkv-finanszírozáson belül lendületes növekedést mutat a mezőgazdasági és az élelmiszeripari vállalkozások hitelezése. Az Erste 2018-ban is folytatta a piaci átlagot jelentősen meghaladó növekedését az agrárhitelezésben és idén is jelentős bővülést tervez ezen a területen. A pénzintézet agrárium területén működő kkv-ügyfeleinek száma idén március végén csaknem 8 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, míg a hitelezett ügyfeleké több mint 12 százalékkal nőtt. Mindezek eredményeként a hitelállomány jelentős mértékben, 23,5 százalékkal bővült egy év alatt.

Az élelmiszeripar esetében a bank ügyfeleinek száma több mint 2 százalékkal, míg a hitelezett ügyfeleké 4 százalékot meghaladó mértékben gyarapodott. A hitelállomány átlagon felüli mértékben, 28,3 százalékkal haladta meg március végén az egy évvel korábbit. A bank mintegy 40 borászati ügyfelénél több mint hárommilliárd forintos hitelállományt kezel.

Szekszárd az egyik legrégebbi magyar borvidék, 2300 hektáros területén mintegy 200 borászat működik. Ebből 40-50 azon borászatok száma akiknek boraival a boltok polcain is találkozni lehet. A borász szakma Szekszárdon tradícionálisan a családi gazdaságokon alapszik és ebből adódóan egyszerre van jelen a borászatok működésében több generáció. Az idősebbek tapasztalatára és hozzáértésére építkezve tudnak a fiatalok megfelelni a jövő kihívásainak.

„Itt élünk és készítjük borainkat, mindenki egyenként, de egyetértésben azzal, miszerint a borvidékünket a legnagyobbak közé emeljük. Úgy gondoljuk nagyon fontos a kiemelkedő egyéni teljesítmény is, de sok esetben, a közösségben való gondolkozás és a közös cselekvés a megfelelő válasz a kihívásokra. Számtalan közös rendezvény, esemény bizonyítja a borvidék borászainak gyümölcsöző együttműködését. Ebben a folyamatban fontos állomás, az Erste és szekszárdi borászok együttműködésének kinyilvánítása, mert a erős márkák mindig vonzzák egymást, és lehetőség szerint együttműködnek – hangsúlyozta Bősz Adrián, a Szekszárdi Borvidéki Tanács elnöke.

Azt, hogy egy pince életében mit jelent az értő finanszírozás jól példázza az Erste Bank ügyfelének, a Takler pincének az esete. Mint Takler András, a Takler Pince Borászati Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: 2009-ben váltották ki egy másik banknál meglévő zömében svájci frank alapú hitelüket az Erste segítségével, majd 2012-ben vettek fel nagyobb kölcsönt a Takler Kúria és Logosztikai központ megépítéséhez. Ezt 2014-ben követte egy növekedési hitel felvétele, és azóta is folyamatosan vesznek fel kisebb-nagyobb kölcsönöket, a hitelállományuk nagyjából a mérlegfőösszeg felét teszi ki.