Szépen nőtt a kibocsátás, de a jövedelmezőség alig látható

Agro Napló
A mezőgazdasági termelés volumene 3,1 százalékkal nőtt 2018-ban a tavalyi 5,2 százalékos visszaesés után. Emelkedik a GDP-hez való hozzájárulás mértéke is a 2017. évi 8,1 százalékos visszaesés után. Ugyanakkor a munkaerő-felhasználás idén 3,9 százalékkal visszaesett a tavalyihoz képest.

A mezőgazdasági termelés volumene 3,1 százalékkal nőtt 2018-ban a tavalyi 5,2 százalékos visszaesés után. A növénytermesztés kibocsátása 1,8 százalékkal, az állattenyésztésé 5,7 százalékkal haladta meg az előző évit, amikor 7,1 százalékos, illetve 3,4 százalékos csökkenést regisztrált a statisztika - jelentette első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A mezőgazdasági termékek éves átlagos áremelkedését 1,4 százalékosra tette első becslésében a KSH, így a termelés értéke folyó alapáron 4,5 százalékkal, 2710,8 milliárd forintra nőtt a szolgáltatásokkal és a másodlagos tevékenységekkel együtt számolva.

A mezőgazdaság folyó termelő felhasználás volumene 1,8, árindexe 4,1 százalékkal nőtt 2017-hez képest. Az első adatok alapján a ráfordítások közül jelentősen nagyobb lett a takarmány volumene, miközben a többi ráfordítás növekedése 2,0 százalékon belül maradt.

A mezőgazdaságnak a bruttó hazai termék (GDP) számításához hozzáadott érték alapon számolt idei egész éves teljesítményét előző évi áron számolva 4,8 százalékkal többre becsüli a KSH a múlt évinél, ami lényegesen jobb az idei első háromnegyedévi GDP jelentésben közölt 2,4 százalékosnál a tavalyi 8,1 százalékos visszaesés után. Folyó áron számolva folyó áron 2,4 százalékkal nőtt a teljesítmény. A mezőgazdaság munkaerő-felhasználása 3,9 százalékkal visszaesett.

A termelési tényezők jövedelme 2,3, a vállalkozói jövedelem 0,9 százalékkal növekedett. A termelési tényezők munkaerő-egységre jutó reáljövedelme („A” mutató) 2,7 százalékkal emelkedett.

A gabonafélék kibocsátása összességében 5,0 százalékkal nőtt, a tavalyi 15,5 százalékos zuhanás után. A kukorica termése jelentősen emelkedett, a búzáé a tavalyi szinten maradt. A takarmánynövények kibocsátása 2,6, a gyümölcsféléké 10,5 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, a burgonyáé változatlan maradt. A kertészeti termékek termelése 3,0 százalékkal csökkent - a paradicsom termelésének növekedése csak mérsékelni tudta a visszaesést.

Az élő állatok tenyésztésében 8,1 százalékos volt a termelési volumen növekedése, az állati termékekből 0,6 százalékkal volt nagyobb a kibocsátás volumene. Az összes megfigyelt állatfaj kibocsátása növekedett, a legnagyobb mértékben a baromfié. Az állati termékek közül a tej kibocsátása kismértékben emelkedett, a tojásé lényegében változatlan maradt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Térképre tette az agráradatokat a KSH

Térképre tette az agráradatokat a KSH

A Központi Statisztikai Hivatal olyan alkalmazást publikált, amely többek között több éves mezőgazdasági és területi adatok összehasonlítását is lehet...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!