MENÜ

Szeptemberben is figyelni kell a határidőkre

Agro Napló 2021.09.08.

Szeptemberben is figyelni kell a határidőkre – figyelmeztet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), megjegyezve: egyes támogatások igénylése esetén a teljes megfelelés érdekében bizonyos határidők betartása ugyanis fontos.

 

Így van ez többek között a VPAKG esetében is, ahol – bár ez évben lejár a támogatás – tápanyag-gazdálkodási tervet kell készíteni szeptember 30-ig, vagy a későbben lekerülő növény esetében a betakarítást követő harminc napon belül. A VP ÖKO szántó és ültetvény esetében is elvárt a terv, bár ott nem kell talajvizsgálatra alapozottan elkészíteni.

Amennyiben a gazdálkodó területét az aszály sújtotta, úgy a kárbejelentést szeptember 30-ig kell megtenni, függetlenül attól, hogy a miniszter nem adta ki közleményét, melyet október 30-ig hirdethet meg.

Fontos lehet még áttekinteni az AKG-ban a talajminták 5 éves folyamatosságának meglétét, mert a VPAKG 2016-os kedvezményezetteknek 2021. december 31-ig ez a kötelezettség mindenképpen fenn áll. A hosszabbítást választó VPAKG kedvezményezettjeinek a folyamatos talajvizsgálat megléte a hosszabbítás évében csak akkor elvárt, ha műtrágyát kíván felhasználni nitrátérzékeny területein (vagy annak egy részén).

A zöldítéshez kapcsolódóan is figyelni kell arra, hogy a nitrogénmegkötő évelő pillangóst szeptember 30-ig fenn kell tartani, s növényvédőszer használat sem lehetséges, amíg a növénykultúra adott évben a területen van.

A zöldítés esetében az EFA másodvetés elvégzésének tényét is jelentsük 15 napon belül, mely zöldtrágya, vagy takarónövényt 60 napig a területen kell tartani (október 1-ig kell elvetni).

Szeptemberre vonatkozó határidő még a kölcsönös megfeleltetés részét képező Helyes Mezőgazdasági és Környezeti Állapot (HMKÁ) által meghatározott előírás, ami szerint az erózió elleni védelem érdekében fenn kell tartani a minimális talajborítást a nyári és őszi betakarítású kultúrák lekerülése után, őszi kultúra vetésével, vagy másodvetésű takarónövény termesztésével, vagy a tarló szeptember 30-ig történő megőrzésével vagy legfeljebb sekély tarlóhántás és ápolás, illetve közép-mély vagy mély talajlazítás elvégzésével, valamint a tarló gyommentes állapotban tartásával, kivéve a nitrátérzékeny területeken termesztett tavaszi vetésű kultúrák esetében, ahol a szintvonalakkal párhuzamos talaj-előkészítő munkák elvégzése szeptember 1-től megengedett.

A szeptemberi előírások nem teljes körűek, de figyelemfelhívás arra, hogy ébernek kell lenni a támogatásokkal kapcsolatosan is – olvasható a NAK ismertetőjében.