2024. április 23. kedd Béla

Szezon elején kevesebb lesz a magyar dinnye

Agro Napló
A görögdinnyeszüret a hét végén, a jövő hét elején kezdődhet, így július elejére várható nagyobb mennyiségű magyar dinnye a piacokra – mondta a Világgazdaságnak Ledó Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke.

Ez a szokásoshoz képest némi késés, és a szezon elején valószínűleg kisebb mennyiséget tudnak leszedni a dinnyetermelők. A virágzás idején ugyanis hűvösebbek voltak az éjszakák, gyengébb volt a termés kötődése. Ledó Ferenc szerint ugyanakkor kár lenne temetni a dinnyeszezont, mert a másodvirágzásból augusztusban még nagyobb termés is jöhet a földekről. A legnagyobb nehézséget most a gyomosodás okozza a termelőknek, általánosságban pedig az mondható el, hogy ahol sok eső esett, ott gond van, ahol viszont nem volt túlzott mennyiségű csapadék, ott aránylag elfogadható állapotú az állomány.

Az időjárás miatti heterogenitás szinte minden zöldségfajról elmondható. A FruitVeB elnöke kijelentette: sokszor egy-egy település két széle között is jelentős különbség volt csapadékmennyiségben, de országosan is nagy eltérések vannak a különböző tájegységek között. Az elmúlt napokban néhol kisebb jégeső rontott a helyzeten, egyelőre tehát nehéz lenne országos helyzetképet adni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Kiváló minőségű lesz a magyar dinnye

Kiváló minőségű lesz a magyar dinnye

E hét végén megkezdődik a görögdinnyeszüret az ország déli térségeiben. Az utóbbi hetek kedvező időjárása miatt kiváló minőségre számítanak a termelők...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!