Szigorúbb ellenőrzés jön a bioélelmiszereknél

Agro Napló
Csak magas minőségű bioélelmiszereket lehet majd piacra dobni az EU-ban az Európai Parlament által csütörtökön elfogadott szabályok nyomán – írja a nak.hu.

A bioélelmiszerek és címkézésük új rendszerével kapcsolatos, az EP és a tagállamok közötti tavaly júniusban létrejött megállapodást szentesítette ma 466 szavazattal 124 ellenében 50 tartózkodás mellett a parlament.

Az elfogadott rendelkezés alapján a termelési lánc minden pontját évente legalább egyszer ellenőrizni kell. Továbbá az importáruknak mindenben meg kell felelniük az EU-s szabványoknak. Lehetséges lesz egyszerre hagyományos és biotermékeket előállítani, ha jól elkülönítik a kettőt egymástól. A kistermelőknek pedig lehetőségük nyílik arra, hogy csoportos tanúsítványt szerezzenek. A termelőknek, ha nem akarják elveszíteni a biominősítést, új megelőző intézkedések révén kell gondoskodniuk arról, hogy áruikba ne kerüljön kémiai növényvédő szer vagy műtrágya.

– Az új jogszabály világosabb és stabilabb szabályokat kínál a fogyasztók és termelők számára, javítja az élelmiszerek minőségét és megerősíti a bioélelmiszerek piacát – mondta Martin Häusling német EP-képviselő.

Az elfogadott szöveget az Európai Tanácsnak is jóvá kell hagynia, mielőtt 2021. január elsején életbe lép. Négy évvel később pedig az Európai Bizottság megvizsgálja, mennyire hatékony a szennyezés elleni védelem és szükség szerint módosíthat a jogszabályon.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Harc az agrárpénzekért

Harc az agrárpénzekért

Ha az Európai Bizottság (EB) gyökeresen megváltoztatná az uniós agrártámogatási rendszert, kevesebb pénz adva a szektornak. Az Európai Parlament (EP)...

Sonka, tojás, csokinyúl a középpontban

Sonka, tojás, csokinyúl a középpontban

Megkezdődött a húsvéti élelmiszer mustra, a tavaszi szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés, a vizsgálatok középpontjában idén is a sonka, a tojás, és cs...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!