MENÜ

Szigorúbbak az állatszállítás feltételei a hőségben

Agro Napló 2021.07.05.

Az elmúlt évek gyakorlatának megfelelően, idén nyáron is korlátozza a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a nem klimatizált gépjárműveken a hosszú távú élőállat szállítmányok indítását – közölte honlapján a hatóság.

 

Így az időjárási előrejelzések ismeretében, a Bulgárián keresztül Törökországba tervezett közúti kérődző szállítás június 25-től, további utasításig tilos. Emellett az egyéb célországok esetében is folyamatosan vizsgálnia kell a szállítóknak és a hatósági szakembereknek, hogy az állatok érdekeit szem előtt tartva biztonságosan indítható-e el a szállítmány.

A hőségben történő szállítás az állatok szervezetét is megterheli, a szállítási útvonalon várható extrém magas hőmérséklet jelentős és indokolatlan szenvedésüket okozná. Ezért szabályozzák, milyen állatvédelmi óvintézkedéseket kell betartani az állatok szükségtelen szenvedésének elkerülése érdekében.

A nagy melegben ugyanis a szállítójármű belsejében is jelentősen megnövekszik a hőmérséklet, túllépve a rendeletben meghatározott 5-30 Celsius fok plusz/mínusz 5 Celsius fok tartományt.

Ezért célországtól függetlenül, a hatósági állatorvosok nem indíthatnak el kérődző és sertés szállítmányt abban az esetben, ha a tervezett útvonalon a szállítás során bármelyik időpontban az előre jelzett külső hőmérséklet meghaladja a 30 Celsius fokot (kivéve, ha ez az időszak a megállásra betervezett ellenőrző állomáson történő 24 órás pihentetés idejére esik). 

Az állatvédelmi szempontból kiemelt fontosságú útvonalon, Bulgárián keresztül Törökországba, tranzit vagy végleges úti célként irányuló kérődző szállítmányok közúti indítása a szállítási útvonal hőmérséklet előrejelzései alapján tilos klímaberendezéssel nem rendelkező szállítójárművel, ez év június 25-től, visszavonásig.

A Nébih részletes útmutatója az élőállat-szállítók és szállításszervezők részére a nyári időszakra vonatkozó ajánlásokat tartalmaz. Az útmutató kitér arra is, hogy az EU határain túl is védeni kell az állatokat. Az ún. harmadik országban folytatódó szállítás során, egészen a rendeltetési helyre történő megérkezésig meg kell felelni többek között az etetési-itatási intervallumokra, a jármű rakterében megengedett maximum hőmérsékletre, valamint a szállítási és pihentetési időkre vonatkozó előírásoknak – olvasató a hatósági közleményben.