Szinte felfoghatatlan károk a magyar gabonatermelőknél

Agro Napló
Komoly következménye lesz a veszteségnek, ráadásul sok termelő a reménytelen növények helyére sem ültet mást. Az OMSZ szerint még nem múlt el az aszályveszély.
 Fotó: MTI

A tavalyi termésnél legalább egymillió tonnával kisebb lesz az idén az őszi kalászosok hozama, de nem elképzelhetetlen a kétmillió tonnás kiesés sem - mondta a Világgazdaságnak Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke.

A hosszú száraz időszak után ugyan az időjárás esősebbre fordult, ám legalább 100, néhol 150 milliméter csapadék hiányzik a talajból, az alsó rétegek teljesen kiszáradtak. A homokos területeken kifejezetten rossz a helyzet - írta a lap.

A GOSZ-hoz érkező információk szerint a termelők jelentős része költségei csökkentéseként elhagyja a fejtrágyázást, kihagy bizonyos technológiai elemeket, ennek következtében pedig az aszály miatti terméskiesés fokozódik.

A legrosszabb állapotban lévő őszi káposztarepcét több tízezer hektáron kellene kitárcsázni, mert akkora károkat szenvedett el. Petőházi Tamás szerint azonban elképzelhető, hogy sok termelő a reménytelen állapotban lévő repcét is a földben hagyja, mert ilyen körülmények között még azt is kockázatosnak tartja, hogy a helyére kukoricát vagy napraforgót vessen.

A legutóbbi állapotfelmérések alapján az őszi kalászosok most sokkal rosszabb állapotban vannak, mint ősszel, a millió tonnás nagyságrendű terméskiesést már biztosnak veszik a szakértők, de a gabonapiacon most a kivárás a jellemző - írta a Világgazdaság.

Továbbra is kritikus a csapadékhiány

Az előző héten sajnos nem hullott le a várt mennyiségű csapadék, ezen a héten pedig végig északkeleti áramlás lesz a jellemző térségben. Ez száraz, hűvös és szeles idővel jár – áll az OMSZ agrometeorológiai előrejelzésében.

A múlt héten sokfelé és többször hullott csapadék az országban, bár az előre jelzettnél és a vártnál kevesebb. Az elmúlt tíz napon a Dunántúl nagyobb részén 20 mm-t meghaladta a csapadékmennyiség, de például a délnyugati határszélen 50 mm-t meghaladó értékek is voltak. Az országnak nagyjából fele részén 10 és 20 mm közötti mennyiség esett, míg északkeleten sajnos sokfelé 5 mm alatt maradt. Ahol esett legalább 10-15 mm, ott mérséklődött az aszály (délnyugaton meg is szűnt), de nagyjából a Sátoraljaújhely-Tokaj-Hajdúnánás-Debrecen vonaltól keletre tovább romlott a helyzet.

A talaj felső 20 cm-es rétegének nedvességtartalma ez utóbbi területek kivételével növekedett, de főleg az Alföld északi felén továbbra is a már kritikus 40 %, északkeleten pedig nagy területen 30 % alatt van! Emellett előfordulnak nagyon száraz részek Nógrádban is. A talajból országszerte 50-100 mm csapadék hiányzik a fölső egy méteres rétegből. Az aszály jelei főleg az északkeleti országrészben továbbra is sokfelé mutatkoznak.

Az 5 cm-en mért talajhőmérséklet jellemzően 8-12 fok között van az országban (nyugaton vannak alacsonyabb, míg északkeleten a magasabb értékek), és a mélyebb rétegek sem hidegebbek ettől. Ez megfelelő a kukorica vetéséhez. A növények ott, ahol kaptak legalább 15-20 mm csapadékot, fellélegeztek és szépen fejlődhetnek, viszont egyelőre nem érkezik csapadék-utánpótlás, így az aszályprobléma a délnyugati országrész kivételével ismét országszerte visszatér. Jelenleg sokféle gyümölcsfa virágzik, a múlt heti hűvös, többször esős idő nem kedvezett a fejlődésüknek. Ezen a héten a melegedő, napsütéses időjárás már jó lenne, de többfelé várható hajnalban fagy és az időnként erős szél jelentősen hátráltatni fogja a beporzó rovarok munkáját.

Ezen a héten alapvetően száraz, kissé melegedő, szeles idő lesz. Kedd estétől csütörtökig előfordulhat elszórtan kisebb zápor, de a heti csapadékösszeg területi átlagban 2 mm alatt valószínű. A talaj vízkészlete a héten csökkenni fog: északkeleten, ahol alig van a talajban nedvesség, ott 1-2 mm-t, míg nyugaton 10-15 mm-t. Gyakran lesz élénk, többször erős az északkeleti szél, mely miatt a növényvédőszeres permetezést jól meg kell tervezni. A nappali hőmérséklet kedden és szerdán 15 fok közelében, majd csütörtöktől jellemzően 16 és 21 fok között alakul majd az országban. Kedden és szerdán reggel a szélcsendes helyeken fagy is várható, melyről részletes térkép itt elérhető. Kedden reggelre valószínű a jelentősebb, ekkor néhol akár -5, -6 fok is előfordulhat. Az 5 cm-es talajhőmérséklet a héten kissé emelkedik.

Már nincs országos tűzgyújtási tilalom

Feloldotta az országos tűzgyújtási tilalmat hétfőn a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Az MTI-hez eljuttatott közleményében a hivatal ugyanakkor óvatosságra intett, jelezve, hogy Magyarországon az erdőtüzek 99 százalékát emberi mulasztás okozza.

A tűzgyújtási tilalom visszavonása után is csak a kijelölt és kiépített tűzrakó helyen szabad tüzet rakni erdőterületen, szélcsendes időszakban úgy, hogy az a környezetre veszélyt ne jelentsen. A tüzet nem szabad felügyelet nélkül hagyni, távozás után pedig gondoskodni kell biztonságos eloltásáról. A tűz őrzéséről és eloltásáról, valamint a tűzvédelmi szabályok betartásáról a tűz gyújtója minden esetben köteles gondoskodni.

Továbbra is fokozott figyelemmel kell eljárni az erdőn kívüli, illetve a lakott területeken is, mert a felügyelet nélkül hagyott tűz könnyen továbbterjedhet és életveszéllyel vagy súlyos kárral fenyegető tűzeset forrása lehet - olvasható a közleményben.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Mikor jön már az eső?

Mikor jön már az eső?

Nem és nem akar megérkezni a csapadék hazánkba. A hétvégén érkezett hidegfront is hiába lassult le és hullámzott napokig a közelünkben, csak nagyon ki...

Még mindig hiányzik az eső

Még mindig hiányzik az eső

Örömteli, hogy idén a Fagyosszentek meleget hoznak, viszont a májusi csapadékkal ismét sok a probléma. Az elmúlt napokban ugyan többfelé alakultak ki...

Körkép: Aszályhelyzet eső előtt

Körkép: Aszályhelyzet eső előtt

Március utolsó napjaiban úgy tűnik, megérkezhet a várva várt eső, az év első három hónapjában azonban rendkívül kevés csapadék hullott hazánkban, ami...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!