MENÜ

Szó sincs koszról: a FAO elindítja a Termőtalajok 2015-ös Nemzetközi Évét

2014.12.05.

A figyelem középpontjába kerül az ember néma szövetségese és a rá leselkedő veszélyek

Róma, 2014. december 04. – A termőtalaj jó minősége kiemelkedően fontos a globális élelmiszer-termelés szempontjából, és mi nem fordítunk elegendő figyelmet erre a fontos "néma szövetségesre” – állapította meg az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) főigazgatója, José Graziano da Silva úr a Talaj Világnapjának december 5-i előestéjén.

Az egészséges talaj nemcsak alapfeltétele élelmünknek, fűtőanyagainknak, gyógyászati termékeinknek, de elengedhetetlen az ökoszisztéma szempontjából is, fontos szerepet tölt be a szénciklusban, a víz megtartásában és szűrésében, továbbá javítja az árvizek és aszályok elleni természetes ellenálló képességet is – mondta a főigazgató.

Az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) 2015-öt a Termőtalajok Nemzetközi Évének nyilvánította. Ez az év holnap veszi kezdetét a Rómában, New Yorkban és Santiago de Chile-ben tartandó programokkal, a melyek a közérdeklődés növelésén túl ezen kritikus természeti erőforrásunk fenntartható használatát is támogatni kívánják.

“Napjainkban több mint 805 millió ember küzd éhezéssel, alultápláltsággal. A népességnövekedés az élelmiszertermelés közel 60%-os növelését teszi szükségessé. Mivel élelmünk nagymértékben függ a talajtól, így könnyű belátni, milyen fontos az, hogy termőföldjeink egészségesek és termékenyek legyenek." Graziano da Silva úr azt is hozzátette: "Sajnos a világ termőföld erőforrásainak 33%-a romló állapotban van, a termőföldre nehezedő nyomás kritikus mértékű, a termőföld alapvető funkciói emiatt csökkennek, sőt gyakran meg is semmisülnek.”

“Mindenkit arra kérek tehát, hogy aktívan vegyen részt a termőföld jelentőségének hirdetésében 2015 során, hogy ez a fontos év mindannyiunk számára megalapozza a valóban fenntartható fejlődés útját.”

 

Termőföld – veszélyben egy kulcsfontosságú erőforrás

A FAO előrejelzések alapján termőföldjeink közel harmada pusztulásnak van kitéve - erózió, tömörödés, a talaj burkolása, szikesedés, szerves anyag és tápanyag kimerülés, savasodás, szennyezés - a nem fenntartható talajművelési módszerek miatt.

Ha nem változtatunk a tendencián, akkor az egy főre jutó megművelhető, termékeny talaj mennyisége 2050-re csak egynegyede lesz az 1960-as szintnek.

Egy centiméternyi talaj képződése közel 1,000 évet vesz igénybe. Jelenleg a termőtalaj állomány egyharmadát pusztulás fenyegeti, és a termőföldre nehezedő nyomás kockázatos mértékűvé vált, ezért is kell nagyon határozottan fellépnünk ezen sürgető ügyekben – mondta Graziano da Silva úr.

A termőföldet egy “szinte elfeledett erőforrásnak” nevezte a főigazgató. Több, fenntartható talajművelést szolgáló befektetést sürgetett, ami költségkímélőbb a helyreállításnál. „Ez szükséges az élelmezésbiztonság, a klímaváltozáshoz való alkalmazkodás, a klímaváltozás okozta károk enyhítése, de a széles körben értelmezett fenntartható fejlődés szempontjából is.”

A Föld biológiai sokszínűségének legalább negyede a földalatti világhoz kötődik, ahol az olyan apróorganizmusok mellett, mint a baktériumok és gombák, a földigiliszta hatalmasnak tűnik. Az ilyen organizmusok, beleértve a növények gyökereit is, elsődleges szerepet játszanak a tápanyagok körforgásában, segítik a növények tápanyag-felvételét, így elősegítik a föld feletti biológiai sokszínűséget is.

A jobb talajgazdálkodás biztosíthatja, hogy ezek az organizmusok fokozzák a talaj szénmegkötőképességét, mérsékelve az elsivatagosodást, ezzel tovább javítva a szénmegkötő képességet,ellensúlyozva a mezőgazdaságból származó üvegházhatást okozó gázok káros hatását.

 

A Föld talajtérképe

A FAO több mint 120 termőfölddel kapcsolatos projektet valósított már meg, és az UNESCO-val közösen elkészítette a Világ talajtérképét. A legsürgetőbb feladatok egyike az emberiség talajjal kapcsolatos ismereteinek korszerűsítése, közérthető formába öntése és elérhetővé tétele, majd terjesztése.

Jelenleg a termőföldekre vonatkozó adatok gyakran elavultak, lefedettségükben korlátozottak és széttagoltak. A FAO egyik fontos célkitűzése egy globális termőföld információs rendszer létrehozása, mely megbízható és naprakész információval segíti a talajgazdálkodást érintő döntéshozatalt.

A FAO több kezdeményezést is tett, ilyen például a Global Soil Partnership (Globális Partnerség a Termőtalajokért), amelynek része a Healthy Soils Facility (Egészséges Termőtalajok modul).