MENÜ

Szociális hozzájárulási adó: Így számolja ki, hogy mennyit fizet idén!

Agro Napló 2022.03.23.

A mezőgazdasági őstermelők szociális hozzájárulási adózásának (a továbbiakban: Szocho) könnyebb megértése érdekében a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara összefoglalta a Pénzügyminisztérium tájékoztatását.

 

A nem biztosított őstermelők Szocho fizetési kötelezettsége

Átalányadózás esetén, a nem biztosított (akinek van más társadalombiztosítási kötelezettséget keletkeztető jogviszonyuk pl. munkavállaló) őstermelők kizárólag az éves minimálbér ötszörösét meghaladó bevétel esetén köteles Szochót fizetni – értesült a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara tájékoztatásából az Agro Napló.

A Szocho alapja ilyenkor az őstermelői tevékenység összevont adóalapba tartozó jövedelme, amelybe nem tartozik bele a személyi jövedelemadómentes bevétel, tehát kizárólag a minimálbér ötszörösét meghaladó bevétel után kötelező Szochót fizetni. Tehát például egy őstermelő éves bevétele 13 millió forint (ami 1 millió forinttal magasabb, mint a jelenleg hatályos éves minimálbér ötszöröse, azaz 12 millió forint), amelynek a 90%-os költséghányadát figyelembe véve a Szocho alapja 1,3 millió forint lenne. Tekintettel arra azonban, hogy az éves minimálbér fele, azaz jelenleg 1,2 millió forint adómentes, így a Szocho alapja mindössze a fennmaradó 100 ezer forint, tehát jelen példa esetében 13 000 Ft Szochót kell fizetni.

A biztosított őstermelők Szocho fizetési kötelezettsége

Átalányadózás esetén, a biztosított (nincs más társadalombiztosítási kötelezettséget keletkeztető jogviszonyuk) őstermelők vonatkozásában szintén az éves minimálbér ötszörösét meghaladó bevétel esetében keletkezik Szocho fizetési kötelezettség. Azonban ellentétben a nem biztosított őstermelőkkel, a Szochót nem az összevont adóalapból kell kiszámítani, hanem a minimálbér alapján kerül megállapításra. Ez azt jelenti, hogy ha az őstermelő meghaladja az éves minimálbér ötszörösét, akkor a jelenleg hatályos minimálbért figyelembe véve a Szocho alapja 2 400 000 Ft (12 hónap * a minimálbér összege, ami 200 000 Ft), a Szocho mértéke 13%, tehát a szociális hozzájárulási adókötelezettség 312 000 Ft lesz 2022-ben.

 

(Forrás: NAK)