Szokatlan alaptőke-változások a Globus Konzervipari Zrt.-nél

Agro Napló
A nagy múltú debreceni társaság alig egy hónapon belül előbb 12,5 milliárd forinttal felemelte az alaptőkéjét, majd ugyanennyivel le is szállította azt.

A Weiss-család által még 1882-ben alapított Első Magyar Konzerv- és Ércárugyár kései jogutódja, a Globus Konzervipari Zrt. mostani kizárólagos tulajdonosa, a francia D'Aucy Long Life S.A. tavaly november 10-én határozta el, hogy a Globus tőketartalékában felhalmozódott mintegy 12,5 milliárd forinttal felemeli a társaság addigi 1,5 milliárdos jegyzett tőkéjét. Még egy hónap sem telt el, amikor a franciák úgy döntöttek, hogy fillérre pontosan ezzel az összeggel leszállítják a cég abban a három és fél hétben 14 milliárdos alaptőkéjét az eredeti 1,5 milliárdra. Utóbbi lépés indoka – a cégközlönyben megjelent tájékoztatás szerint – a saját tőke más elemeinek a növelése volt. Nevezetesen, hogy a mintegy 12,5 milliárd az eredménytartalékba került.

Az mfor.hu megkérdezte a Globust a szokatlan alaptőke-változásokról, ahol azonban mindössze annyit mondtak, „technikai jellegű lépésekre” került sor, de azok célját nem kívánták részletezni. Így csak a lapunk által megkérdezett adószakértők feltételezésére lehet hagyatkozni. Eszerint az első lépés, vagyis a 12,5 milliárdos tőkeemelés azért történhetett, mert a szabályok értelmében tőkét leszállítani csak arányosan lehet.

Magyarul, ha egy cég a jegyzett tőkéjét akarja csökkenteni, akkor a mérséklés arányával kell a tőketartalékát is visszavágnia. Ha viszont a tőketartalékot a jegyzett tőkébe helyezi, akkor ez az arányos csökkentési kötelezettség már nem áll fent – e verzió szerint ez vezethette a Globust. A második lépés során pedig azért helyezhette a konzervipari cég eredménytartalékba a leszállított tőkét, hogy azt később osztalékként kivegye. Ezt ugyanis a szabályok értelmében közvetlenül csak az eredménytartalékból lehet megtenni, a tőketartalékból nem.

Lehetséges magyarázat lenne az is, hogy a Globus a tőkemegfelelési szabályoknak akart megfelelni. Vagyis annak az előírásnak, hogy a saját tőke nem mehet a jegyzett tőke alá, ha ugyanis ez megtörténik, akkor azt pótolni kell. Erről azonban a konzervipariak esetében nincs szó, legalábbis ami a legutóbbi két pénzügyi évüket illeti: saját tőkéjük 2017. június végén 17,3 milliárd, 2018. június végén 18,4 milliárd forintot tett ki, ezek sokszorosan meghaladták a cég 1,5 milliárdos jegyzett tőkéjét.

Más kérdés, hogy a Globus rövid lejáratú kötelezettségei meglehetősen magas arányt tettek ki 2018 júniusában: azok közel 9,9 milliárd forintra rúgtak. A másik érdekesség, hogy a cég elhatárolt vesztesége 8,9 milliárdot tett ki, amit azonban a következő évek adóterheinek a mérséklésére használhat fel.

Mindenesetre a Globus szépen muzsikál. A 2018. június 30-án zárult pénzügyi évét 17,6 milliárd forintos (az előző évit 10 százalékkal meghaladó) nettó árbevétel mellett 1,26 milliárdos adózás előtti nyereséggel zárta, a 2017. június véginél 38 százalékkal többel. Az Ausztriában és Romániában is érdekeltséggel rendelkező konzervipari cég saját tőkéje 18,4 milliárd volt 2018. június 30-án. Azt, hogy a Globus tulajdonosa hosszabb távra tervez, jelzi, a társaság 2018-ban 1,52 millió eurós (mostani árfolyamon mintegy félmilliárd forintos), ötéves futamidejű beruházási kölcsönt vett fel.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!