Szúnyogmentes időszakban kedvezőbb a kérődző állatok kiszállítása

Agro Napló
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Magyarország teljes területére ez év december 2-ában határozta meg a kéknyelv-betegség tekintetében kórokozóátvivő-mentes időszak (szúnyogmentes periódus) kezdetét rovartani és időjárás adatok alapján – tette közzé honlapján a hatóság.

A tájékoztatás szerint a kéknyelv betegségre fogékony, továbbtartásra szánt kérődző (szarvasmarha, juh, kecske) állatok szállítása a szezonálisan szúnyogmentes időszakban kedvezőbb kiszállítási szabályok mellett lehetséges.

A hivatal emlékeztet: Magyarországon 2015. november 23-a óta nem volt kéknyelv-betegség kitörés. Az Európai Unió (EU) által is elfogadott kéknyelv-betegségtől való mentességre vonatkozó hivatalos dokumentációt a Nébih a szúnyogmentes periódus kezdetének bejelentésével párhuzamosan az EU Bizottságnak benyújtotta. Ennek elfogadása a jövő évben várható.

Az ehhez szükséges feltételeket az elmúlt években hazánk teljesítette a megyei kormányhivatalok, a járási hivatalok, valamint a közreműködő szolgáltató állatorvosok és a kijelölt állattartók közreműködésével.

A betegségmentes státusz megszerzése az érintett magyar vállalkozások számára egész évben könnyítést jelent majd, mert az állatok szállítása előtt ennek a betegségnek a kiszűréséhez szükséges vizsgálatokat, kezeléseket nem kell majd végezni – hívja fel az érintettek figyelmét a Nébih.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!