2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Szüret: jó évjárat várható

Agro Napló
Mennyiségileg vegyes, de minőségileg jó évjárat lehet az idei bor a szüret első tapasztalatai, a szőlősgazdák és borászok várakozásai alapján.

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) a hegybírók által beküldött termésbecslési adatok összegzését követően az idei szőlőtermés volumenét országosan 385 ezer tonnára becsüli. Ez 70 százalékos lékinyerési aránnyal kalkulálva 2,7 millió hektoliter seprős újbornak felel meg.

Etyek: több a szőlő

A Törley Pezsgőpincészet augusztus 23-án kezdte el szedni Etyeken az Irsai Olivér szőlőt. A pincészet teljes, 870 hektáros birtokából ez 45 hektárt tesz ki. A leszüretelt Irsai idén 421 tonna, amelyből 3100 hektoliter bor lehet. Tavaly 371 tonnából 2800 hektoliter készült. A különbség a termőre fordult új telepítésű terület többletéből adódik.
Ebben az évben a cégnél 840 hektárról szüretelnek, és összesen mintegy 8600 tonnányi szőlőt várnak. Ebből a mennyiségből 64 500 hektoliter bor készülhet. A múlt évben leszüretelt szőlő 8400 tonnát tett ki, amelyből összesen 63 ezer hektoliter bor került a pincébe. Az Irsai leszedése után az idei szüret a rizlingszilváni, a zenit és az ottonel muskotály fajták szedésével folytatódik. A Törley szakemberei arra számítanak, ha szép lesz az ősz, akkor a múlt évihez hasonló jó minőség várható.


Sopron: károk után is bizakodnak


A soproni borvidéken a tavaszi fagy valamint a csapadékos nyár eleji időjárás miatt kialakult lisztharmat-fertőzések ellenére is bíznak a jó évjáratban.
Orosz Csaba, a Soproni Borút Egyesület elnöke emlékeztetett, hogy április végén a hajnali fagyokban a borvidék termőterületeinek 70-80 százaléka károsodott. Hangsúlyozta: bizonyos szőlőfajták azonban jól reprodukálták magukat, így például a zöld veltelini esetében – amely a borvidék fő fehérszőlő fajtája – a károsodás után csupán 30-40 százalékos terméskiesésre számítanak. A fő kékszőlő fajtából, a kékfrankosból ugyan kevesebb termés várható, de a fürtök szépek. A legkevésbé a sauvignon blanc állt helyre. Ahol nem volt fagy és eredményesen védekeztek a lisztharmat-fertőzés ellen, ott a tavalyi évhez hasonló mennyiséggel számolnak.
Molnár Tibor, a Vincellér borászat ügyvezetője is optimista az idei évjáratot tekintve. Ők szeptember 10-15. körül kezdik majd a bornak való zenit szüretét, a kékszőlőket azonban október eleje előtt semmiképp sem szedik le. A tavaszi fagy a fertőbozi és a kópházi területeiket károsította – 60-70 százalékban –, de a termés bizonyos mennyiségben reprodukálta magát.

Pannonhalma: rothadásveszély

A Pannonhalmi borvidéken a tavalyi rekord 27 ezer mázsánál 10-15 százalékkal kevesebb termésre, és erős közepes évjáratra számítanak. Liptai Zsolt, a Pannonhalmi Borvidék Hegyközség elnöke elmondta: a területen a szőlő mintegy 15 százaléka fagyott el tavasszal, és a nyári csapadékos időjárás itt is kedvezett a lisztharmat- és a peronoszpóra-fertőzéseknek.
Reménykednek a száraz időszakban a gazdák, mert magas a talaj víztartalma, és a szőlőbogyók is telítettek. A párás, csapadékos idő a szőlők rothadását eredményezheti. Az Irsai Olivér fajtával megkezdődött már a szüret, de általánosságban 7-10 napos csúszásban van a szőlő érése tavalyhoz képest. A Pannonhalmi Apátsági Pincészetben szeptember 8. táján a sauvignon blanc-nal kezdődik a szüret.

 


Villány: viszontagságos évjárat

A villányi gazdák többsége szeptember elején kezdi szüretelni a borvidék sajátosságát jelentő portugieser alapanyagául szolgáló kékoportót. Nagy Gergely, a Villányi Borvidék Hegyközségi Tanácsának titkára szerint az átlagosnál kevesebb mennyiség, ugyanakkor jó minőségű szőlő termett idén a 2500 hektár területű borvidéken 377 hektáron termesztett fajtából. A szakember „viszontagságosnak” nevezte az évjáratot, utalva arra, hogy a bortermelők munkáját kora tavasszal fagykár, nyáron az átlagosnál hűvösebb és csapadékosabb időjárás, szórványos jégkár, valamit a lisztharmat és a peronoszpóra elleni védekezés is nehezítette.
Jelezte, a Villány kedvelt testes, karakteres vörösborait adó bordeaux-i fajták közül szeptember közepén kezdik szüretelni a merlot termését (293 hektár), a cabernet franc-t (330 hektár) és a sauvignont (437 hektár) pedig októberben.
Jó évjáratra számítanak az idén a villányi Vylyan szőlőbirtok és pincészetnél, ahol 120 hektáron 12 szőlőfajtát termelnek, és évente 12-15 féle borból 600-650 ezer üveget palackoznak.

 


Tokaj-hegyalja: kiemelkedő évjárat

Prácser Miklós, a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke szerint borvidékükön kiemelkedő minőségűnek ígérkezik a 2016-os évjárat, annak ellenére, hogy a rendkívül csapadékos július nem kedvezett a szőlőnek, és jég is verte a tőkéket. Idén mintegy 350 ezer mázsa szőlőt szüretelnek le a termelők az 5,5 ezer hektáros borvidéken, ez jó közepes termésnek felel meg. A korai érésű fajták, a muskotályos, a kabar szedése várhatóan szeptember elején megkezdődik, míg a hagyományos tokaj-hegyaljai szőlők, a furmint, a hárslevelű szüreteléséhez vélhetően szeptember végén, október elején kezdenek a gazdák. A minőség kiemelkedő évjáratra utal.


A térség legnagyobb integrátora, felvásárlója a Grand Tokaj már korábban meghirdette az átvételi árakat, lényegében ehhez igazodik a többi szőlőbirtok is: a szőlő kilójáért 100-350 forintot kaphatnak idén a termelők.


(MTI)

Forrás: NAK

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ezen múlhat a magyar bor jövője

Ezen múlhat a magyar bor jövője

Az állandóan változó kihívások közepette a termelés hatékonyságán és a megújuláson múlik a magyar bor jövője – hangsúlyozták a szakértők a Hegyközsége...

Emelné a bor árát a HNT

Emelné a bor árát a HNT

Az elmúlt években a magyar borok nagykereskedelmi árai nem, vagy csak igen csekély mértékben változtak, annak ellenére, hogy az ágazat termelési költs...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!