2024. április 19. péntek Emma

Tagja lett a Nébih a Mesterséges Intelligencia Koalíciónak

Agro Napló
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) is csatalakozott a Mesterséges Intelligencia Koalícióhoz a hazai digitális agrárium egyre szélesebb körű alkalmazása érdekében – közölte az élelmiszerlánc-biztonsági hatóság honlapján.

A tájékoztatás szerint: a fórumban való közreműködés révén a Nébih a digitális agrár-ökoszisztéma egyik motorjává válhat. A hivatalnál már jelenleg is meglévő nagy mennyiségű információ pedig lehetővé teszi a hatékony részvételt a közös ágazati adattér létrehozásának megvalósításában.

A mesterséges intelligencia (MI) sikerének alapköve a szakértők, illetve egyéb piaci, kormányzati szereplők megfelelően motivált, összeghangolt működése. Így a Mesterséges Intelligencia Koalíció által biztosított szakmai és konzultációs fórum kiváló lehetőséget teremt a szorosabb partneri kapcsolatok kialakításához. Az MI Koalícióhoz történő csatlakozással a digitális agrár-ökoszisztéma egyik kiemelt szereplőjévé válhat a Nébih, és eredményesen hozzájárulhat ahhoz, hogy hazánk az EU legsikeresebb tagországaihoz sorolható nemzetté váljon az IT technológia rohamos fejlődésének világában. 

A Nébih fontosnak tartja azoknak a területeknek az azonosítását, ahol a technológia és az adatok megosztása tudományos, társadalmi vagy gazdasági előnyökkel jár. Az MI megoldások, alkalmazások gerincét az adattömegek minőségi feldolgozása jelentheti. Az egyes szereplőknél tárolt adatok között az összefüggések tanulmányozása, a hasznosíthatóság irányainak meghatározása prioritást élvező feladat, így egy átfogó, az agrárium egyes részterületei magába foglaló adatintegráció kialakítására nyílik lehetőség.

A Nébih széleskörű, az agrárium valamennyi szegmensét (például: állategészségügyi és állatvédelmi, növény-egészségügyi és növényvédelmi, állattenyésztési, élelmiszerlánc-biztonsági, élelmiszerfogyasztási, környezeti monitoring) lefedő mennyiségi és minőségi adatot tárol már jelenleg is. Ezáltal a nemzeti vagyonelem egyik meghatározó elemeként hatékonyan hozzájárulhat, kulcs fontosságú szerepet kaphat a MI Koalíció egyik kiemelt jelentőségű célkitűzésének, a közös ágazati adattér létrehozásának megvalósításában.

Az élelmiszerlánc szereplőkről, termékekről és folyamatokról rendelkezésre álló adatmennyiség és információ birtokában a Nébih jelentős mértékben járulhat hozzá a nemzeti szinten megfogalmazódott célok hatékony végrehajtásához. A hivatal által tárolt adatok lehetővé teszik az adattérben rejlő szinergiapotenciál kiaknázását, digitális megoldások lehetőségeinek felhasználását.

A platform kiváló lehetőséget biztosít a Mesterséges Intelligencia Koalícióban résztvevő állami, piaci és egyéb szereplőknek, hogy közösen határozzák meg, alakítsák ki azokat a fejlődési irányokat, és lehetőségeket, amelyek hozzájárulnak a digitalizációs törekvések érvényre juttatásához – olvasható az összefoglalóban.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A kisiskolásokra koncentrál a Nébih

A kisiskolásokra koncentrál a Nébih

Sikeres a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) komplex oktatási programja, amely az óvódásoktól kezdve, az általános iskolásokon keresztü...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!