Takarmányhoz jutnak a rászoruló ukrán gazdák a FAO révén

Agro Napló
2015. május 19., Donyeck, Ukrajna – Ukrajna keleti részén, ahol a fegyveres konfliktus a legintenzívebb, az állattartás veszélyes tevékenységgé vált. A fel nem robbant lövegek a földeken, lopások, és a lövöldözésekben szerzett veszteségek miatt a gazdák állataikat saját otthonukhoz a lehető legközelebb szeretnék tudni, még akkor is, ha emiatt – költségesebb megoldásként – kénytelenek állataikat ólban tartani.

A FAO a napokban véget ért programja után, mely során az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete a leginkább rászoruló donyecki és luhanszki gazdákat látta el vetőburgonyával, éppen ezért ugyanezen régió állattartóit célozza. A támogatás révén olyan gazdálkodók jutnának takarmányhoz, akiknek még vannak teheneik, birkáik, kecskéik, szárnyasaik vagy sertésük.

„A biztonsági helyzet miatt sokan nem tudnak szénát gyűjteni az állatoknak,” árnyalta a problémát Farrukh Toirov, a FAO ukrajnai katasztrófa-elhárítási koordinátora. „Nem marad más választásuk, mint a kényszervágás. Többségüknek azonban az állatok jelentik a túlélés zálogát, a tejtermékek, a tojások és a hús miatt, nem is beszélve az általuk szerzett jövedelemről.”

A FAO segítségnyújtási projektjének fő célja az élelmiszerellátás szavatolása Donyeck és Luhanszk megyékben, ahol a fegyveres összetűzés a legnagyobb pusztítást okozta, továbbá a konfliktus gazdasági hatásainak enyhítése.

Ennek keretében már 1000 veszélyeztetett és élelmiszer-ellátási problémákkal küzdő család, vagyis kb. 3500 ember jutott jó minőségű vetőburgonyához (két fajtához, korán és későn érőhöz) 100 metrikus tonna mennyiségben. Az Ukrajnából származó vetőmagot a FAO a vetési időszak kezdetére időzítve juttatta el a gazdákhoz, akik azonnal hozzá is láttak a mezőgazdasági munkáknak.

„A segítség épp időben érkezett, ezért nagyon hálás vagyok. Mindenemet hátra hagyva menekültem el az otthonomból,” mondta Vladimir Bludov, akit rokonai fogadtak be miután eljött Luhanszkból tavaly novemberben.

„Egyáltalán nem számítottunk támogatásra,” tette hozzá Valentina Junetina, aki a Luhanszk megyei Varvarovka faluból érkezett. „Van egy nagy konyhakertünk, de jelenleg teljesen üres. Ezekkel a jó minőségű vetőmagokkal a családunk ellátása a következő télig fedezve van.”

A FAO a projekttervezésben és a -végrehajtás során szorosan együttműködik Ukrajna Agrár- és Élelmezésügyi Minisztériumával.

„A Minisztérium a FAO projekthez több szempontból járult hozzá, információval például, illetve a szakmai diskurzusban is részt vettek technikai kérdések tekintetében,” emelte ki Toirov. „Az Állami Ellenőrző Bizottság munkája a vetőburgonya minőségének ellenőrzésében nagyon fontos volt.”

A projekt tehát halad, következő lépésként a FAO a Minisztériummal, helyi hatóságokkal, nemzetközi és helyi partnerekkel együttműködve választja ki a támogatásra jogosult gazdákat.

 

Forrás: FAO

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!