Talajvédelmi tervet kell készítenie az öntözést bevezető gazdáknak

Agro Napló
Az öntözőtelep létesítésekor a vízhasználónak – a vízhasználat adatain, a vízilétesítmény műszaki paraméterein, a helyszínrajzok rendelkezésre állásán túl – mellékelnie kell a talajvédelmi terveket az engedélyezési dokumentációhoz – figyelmeztetett a NAK.

Az egynyári öntözésre szóló vízjogi üzemeltetési engedélyezési eljáráshoz elegendő az egyszerűsített talajvédelmi terv. 

A termőföld igénybevételével járó vagy arra hatást gyakorló beruházásokkal és tevékenységekkel kapcsolatos talajvédelmi követelmények meghatározásához talajvédelmi terv készítése szükséges, amelybe az öntözés is beletartozik. Fontos, hogy valamennyi tervtípus készítésénél betartandó követelmén, hogy a talaj állapotától függően javaslatot kell tenni mélylazításra. A mélylazítás különösen indokolt tömődött, kötött, rossz vízgazdálkodású talajokon, a talajok mélyebb szintjeiben a vízáteresztést, növényfejlődést gátló rétegek (mészkőpad, glej, összecementált kavics stb.) előfordulása esetén, a termőföldön végzett földmunkákat és többéves öntözést követően, lágyszárú évelő kultúrák felszámolása vagy felújítása során, továbbá a talaj erózió elleni védelme érdekében. Az öntözés talajra és talajvízre gyakorolt hatását 5 évenként kell ellenőrizni, vízjogi üzemeltetési engedély azonban akár 20 évre is kiadható a talajvédelmi hatóság által előírt felülvizsgálatok mellett.

A NÉBIH honlapján találhatóak meg azok a talajvédelmi szakértők, akik jogosultak a talajvédelmi tervek elkészítésére, amely elengedhetetlen az öntözésre irányuló vízjogi engedély beszerzésére.

Az információk tájékoztató jellegűek, a mindenkor hatályos jogszabályokban foglaltaknak megfelelően kell eljárni.

Vonatkozó jogszabályok: 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Az öntözés közérdek

Az öntözés közérdek

„A vidékfejlesztési források jelentős megemelésével arra ösztönözzük a gazdálkodókat, hogy olyan technológiai fejlesztéseket hajtsanak végre, amelyek...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!