Tartósan vízhiányos időszak kihirdetését kezdeményezte az Agrárminisztérium

Agro Napló
Tartósan vízhiányos időszak kihirdetését kezdeményezte az Agrárminisztérium (AM) a Belügyminisztériumnál (BM) – közölte Nagy István agrárminiszter hozzátéve: az intézkedés értelmében nem kell vízkészlet-járulékot fizetni az öntözési, halgazdálkodási és rizstermelési vízhasználat vízmennyisége után és a gazdálkodók élhetnek a rendkívüli öntözési vízhasználat lehetőségével is.

Az agrártárca vezetője arra emlékeztetett – tájékoztat a kormányzati hírportálon a szakminisztérium -, hogy az idei év átlagos hőmérsékletű és száraz januárral kezdődött, egy igen enyhe és a közepesnél kissé csapadékosabb februárral folytatódott, amit az megszokottnál kicsit melegebb március követett, április első 12 napjában pedig gyakorlatilag nem hullott csapadék. Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) aszályindexe szerint jelenleg már az egész országban kialakult az aszály.

A miniszter hangsúlyozta: a csapadékhiány miatt kialakult aszálykárok jelentős mértékű növekedése a Mezőgazdasági Kárenyhítési Rendszerbe érkezett bejelentések alapján is érzékelhető. Ez év április 6-ig 16 aszálykárt jeleztek, ez összesen 616,59 hektár területet érintett. A tárcavezető kiemelte: már a múlt héten kihirdették a vízkészlet-járulékfizetési kötelezettség veszélyhelyzet idején történő teljesítéséről szól kormányrendelet. Ennek értelmében a mezőgazdasági vízszolgáltatást igénybe vevő vízhasználó mentesül a vízkészlet-járulékfizetési kötelezettség alól.

Nagy István kiemelte: a rendelet csupán a veszélyhelyzet időtartamára vonatkozik, ezért szakmapolitikai szempontból fontos, hogy ezen túl a tartósan vízhiányos időszakban a gazdák élhessenek továbbá a rendkívüli öntözési vízhasználat jogával. Erre hivatkozva ugyanis a tartósan vízhiányos időszakban a vízhasználó bejelentése alapján, vízjogi engedély nélkül, egy alkalommal, rendkívüli öntözési célú vízhasználat lehetséges – hívta fel a figyelmet az agrárminiszter.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!