MENÜ

Tavaly mintegy 800 milliárd forint támogatás segítette a magyar gazdálkodókat

Agro Napló 2020.01.24.

A mezőgazdasági és vidékfejlesztési támogatások a múlt évben is mintegy 800 milliárd forinttal járultak hozzá a magyar gazdálkodók fenntartható termeléséhez – közölte a szaktárca az Agro Naplót.

 

Az Agrárminisztérium (AM) 2019-et az „építkezés” éveként hirdette meg, és ennek a célnak az elérését segítette a szóban forgó támogatás kifizetése is. Ez hozzájárult a mezőgazdaság fenntarthatóságának, és hatékonyságának további javulásához, a lakosság biztonságos, egészséges élelmiszerrel való ellátásához, és a vidék népességmegtartó erejének a növeléséhez.

Az uniós forrásból finanszírozott közvetlen támogatásokból a magyar gazdáknak 480,2 milliárd forintot fizetett ki a Magyar Államkincstár (MÁK). Egyes stratégiai jelentőségű ágazatok esetében ezt az összeget további 91,6 milliárd forint nemzeti támogatás egészítette ki.

A közvetlen és nemzeti támogatások jövedelembiztonságot nyújtanak a gazdálkodóknak, miközben a megnövekedett társadalmi elvárásokra, és a klímaváltozás hatásaira való felkészülést is elősegítik. A belpiaci intézkedések a termelők nagyobb szervezettségét, a beporzók védelmét, valamint az iskolagyümölcs és iskolatej programon keresztül a felnövekvő generáció egészséges táplálkozásának ösztönzését támogatják. Ezekre az intézkedésekre a 13,2 milliárd forintos uniós forrást, 9,5 milliárd forintos hazai forrás egészítette ki.

A közvetlen támogatásokon túl a Vidékfejlesztési Program (VP) keretében meghirdetett intézkedések végrehajtására 205,3 milliárd forintot folyósítottak. A Vidékfejlesztési Programon belül kiemelt cél volt a kis és közepes vállalkozások (kkv) versenyképességének növelése. Ezek beruházási támogatásaira szolgáló keret mintegy 70,5 milliárd forint volt. Ebből elsősorban az állattenyésztési ágazat, a kertészet és a borágazat fejlesztései valósultak meg.

Magyarországon Európa egyik legfejlettebb kockázatkezelési rendszere működik. A mezőgazdasági kockázatkezelési rendszerben is jelentős szerepet játszó növénybiztosítások díjtámogatása 5 milliárd forintot tett ki a Vidékfejlesztési Programon belül. A nemzeti támogatások fontos eleme a nemzeti agrárkár-enyhítési rendszer, aminek keretében a termelők részére a tavalyelőtti időjárás okozta, elsősorban aszály, illetve belvíz és jégesőkár kompenzálásaként 7,6 milliárd forintot fizettek ki – tájékoztatott az AM.