Tavaly újra élénkült az élő-marha export

Agro Napló
Az Európai Bizottság decemberben megjelent előrejelzése szerint az unió marhahústermelésének folyamatos csökkenése várható 2019-től 2030-ig – írta az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI).

Magyarország élőmarha-exportja csaknem egy százalékkal 41,2 ezer tonnára nőtt 2018 január–novemberében 2017 január–novemberéhez képest – idézi az Agrárgazdasági Kutató Intézet legfrissebb jelentését a Magyar Hírlap. A főbb partnerek Törökország, Ausztria és Horvátország voltak. A legtöbb szarvasmarhát Törökországba szállították, ahová 22 százalékkal csökkent a kivitel. Mint arról a Központi Statisztikai Hivatal beszámolt, Ausztriába 15 százalékkal, Horvátországba pedig 13 százalékkal nőtt a kiszállított mennyiség. A marhahúsexport mennyisége 11 százalékkal (13,7 ezer tonnára), értéke 29 százalékkal emelkedett a vizsgált időszakban.

A marhahúsimport volumene nyolc százalékkal (13,3 ezer tonnára), értéke 15 százalékkal nőtt. Magyarország élőmarha-importja 31 százalékkal 11,9 ezer tonnára csökkent 2018 első tizenegy hónapjában a 2017. január–novemberben beszállított mennyiséghez képest. Az élő szarvasmarha hatvan százaléka Romániából, Németországból és Hollandiából származott.

Hazánkban a fiatal bika termelői ára 824 forint/kilogramm hasított meleg súly volt tavaly decemberben, csaknem öt százalékkal növekedett az előző év azonos hónapjának átlagárához viszonyítva. A vágótehén ára négy százalékkal emelkedett, míg a vágóüszőé négy százalékkal csökkent a vizsgált időszakban. A marharostélyos fogyasztói ára két százalékkal nőtt 2018 decemberében az egy évvel korábbihoz képest.

Az Európai Bizottság decemberben megjelent előrejelzése szerint az unió marhahústermelésének folyamatos csökkenése várható 2019-től 2030-ig. A közösség marhahústermelése csaknem nyolcmillió tonna lehet 2019-ben, nem változik számottevően a tavalyihoz képest – közölte az AKI. Az előrevetítés szerint a kibocsátás 7,54 millió tonna körül alakulhat 2030-ban, ami hat százalékkal múlná alul a 2018. évi mennyiséget. A szakértők szerint a tehénállomány 35,1 millió egyed (22,9 millió tejhasznú) körül alakul ebben az évben, és 2030-ig ötszázalékos csökkenés várható.

A közösség marhahúsfogyasztása előreláthatóan öt százalékkal csökken a vizsgált időszak végére a 2018. évi volumenhez képest. Az egy főre jutó marhahúsfogyasztás a régi tagországokban 12-13 kilogramm között mozoghat, míg az új tagországokban négy kilogramm körül stagnálhat 2030-ig.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Az aszály miatt gazdag a pult

Az aszály miatt gazdag a pult

Az előző évi aszályos nyár csökkentette a takarmánynövények mennyiségét, így az állattartók több állatot küldtek a vágóhidakra – derült ki az Agrárgaz...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!