Tehetséges fiatal mezőgazdászok seregszemléje az Ujhelyi Imre Mezőgazdasági Emlékversenyen

Agro Napló
Április 26-28. között rendezték meg Szentlőrincen az Ujhelyi Imre Mezőgazdasági Emlékverseny döntőjét a mezőgazdaság iránt érdeklődő középiskolások számára. Az Agro Naplót az a megtiszteltetés érte, hogy a kötelező olvasmányok között és a zsűriben is szerepelhettünk. 

Az idén először hagyományteremtő szándékkal megrendezett Ujhelyi Imre Mezőgazdasági Emlékverseny célja a mezőgazdaság iránt érdeklődő tanulók olyan típusú megmérettetése, amely ötvözi a modern mezőgazdasági technológiák és a hagyományos gazdálkodási módok ismeretét. A verseny egyben emléket állít a szervező szentlőrinci iskola névadója, Ujhelyi Imre kiemelkedő, példaértékű munkásságának. A megmérettetés lényeges eleme, hogy a tanulók folyamatos tájékozódására, önálló megfigyelésre és széles körű kapcsolatokra épít.

Az első két fordulóban egy előre megadott olvasmánylista alapján összeállított online tesztet kellett kitölteni, majd pedig "Megörökített pillanatok a mezőgazdaságból" címmel kellett beküldeni egy-egy saját készítésű, vagy családi emléket tartalmazó fényképet. A két forduló alapján kialakult végeredmény szerint a legjobb 10-10 tanuló jutott be a döntőbe a 9-10. évfolyamosok és a 11-12. évfolyamosok közül.

A döntőben először egy írásbeli feladatsort kellett kitölteni az első fordulóban megadott cikkanyag és Ujhelyi Imre életrajza alapján, ezt követően pedig a tanulók bemutatták a megjelölt témában készített, önálló vizsgálódást tartalmazó kiselőadásukat. A témakör idén a környezettudatos mezőgazdasági technológia volt, ezen belül pedig mindenki azzal foglalkozhatott, ami igazán érdekli.

Az Agro Naplót az a megtiszteltetés érte, hogy a MezőgépÉSZek vetélkedőn kialakult jó kapcsolat és a vetélkedő sikere miatt a szervezők megkeresték, hogy a felkészüléshez használható szakirodalom körében szerepeltetni szeretnék szakcikkeinket. Emellett a döntő zsűrijébe is felkérést kaptunk, az Agro Naplót a 11-12. osztályosok kategóriájában Pacz Marcell képviselte. Az első három helyezettet mindkét kategóriában egy éves Agro Napló magazin előfizetéssel jutalmaztuk.

A verseny végeredménye:

9-10. évfolyamosok:

1. Buzási Lajos Bálint, FM DASzK Vépi Mezőgazdasági Szakgimnáziuma (felkészítő tanár: Fazekasné Márton Mónika)
2. Kiss Virág, Csukás Zoltán Mezőgazdasági Szakgimnázium és Szakközépiskola, Csorna (felkészítő tanár: Némethné Paksi Irén)
3. Labritz Bálint, FM DASzK Vépi Mezőgazdasági Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma (felkészítő tanár: Husz Annamária)

11-12. évfolyamosok:

1. Kovács Kirill, FM DASzK Vépi Mezőgazdasági Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma (felkészítő tanár: Fazekasné Marton
Mónika)
2. Kőszegi Péter, Bethlen Gábor Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakközépiskola, Gyomaendrőd (felkészítő tanár: Fitosné Hornok Mária)
3. Csupor Benjamin, Csukás Zoltán Mezőgazdasági Szakgimnázium és Szakközépiskola (felkészítő tanár: Vadas Zoltán)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!