Tej Szakmaközi Szervezet: emelkedik a tej alapára

Agro Napló
Emeli a tej alapárának éves átlagára vonatkozó előrejelzését kilogrammonként 90 forintról 94 forintra a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács - közölte a szakmaközi szervezet pénteken az MTI-vel.

Lukács László, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatója pénteken az MTI-nek elmondta: az alapár előrejelzést a szakmaközi szervezet tavaly vezette be annak érdekében, hogy egy évre előre - különböző objektív piaci mérőszámok alapján - a szakemberek prognosztizálják a tej felvásárlási árának árcentrumát. Ezt negyedévenként felülvizsgálják, és a piaci viszonyok figyelembevételével módosítják, ha szükséges.

Az elnökség szerint a piaci folyamatokat most az erős kereslet jellemzi a nyerstej mint alapanyag iránt, ami érezteti hatását a feldolgozott tejtermékeknél is. Az EU tejtermelése ugyanis 11 hónapja 2-3 százalékkal elmarad az előző évi azonos időszaki szinttől, azaz a kínálat szűkült. Emellett a világban és az uniós - de a keleti export - piacokon is tartósan magas a kereslet, és az évenkénti szokásos piaci ciklusosság jelei sem mutatkoznak az idén.

A magyar tejtermelés viszont már 2012-ben is nőtt 2-3 százalékkal, és a ez a növekedés várhatóan az idén folytatódik. Az áremelkedés a múlt év közepe óta folyamatos. Most 95 forint körüli az árszint, szemben a múlt év közepi 79 forinttal. A szakemberek szerint a magas árszint tartós lesz.

MIndezek alapján a terméktanács elnöksége legutóbbi ülésén úgy döntött, hogy a 2013. április 1-jétől 2014. március 31-ig tartó kvótaévre, az alapár éves átlagára vonatkozó - ez év március 20-i közleményében nyilvánosságra hozott - kilogrammonkénti 90 forintos prognózisát 94 forintra módosítja.

A felvásárlási áremelkedése a fogyasztói árakban is megjelenik, az ügyvezető igazgató szerint differenciált mértékben. Most azonban még nem tudható pontosan a mérték, a következő egy-két hétben dől el az, hogy a feldolgozók milyen mértékben tudják a költségnövekedést a kereskedőkkel elfogadtatni. Az alapanyagár-növekedés mellett ugyanis például a szállítási költségek is nőnek - mondta Lukács László.

Forrás: MTI

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A Trappista sajt becsülete a tét!

A Trappista sajt becsülete a tét!

A fogyasztói tudatosság emelkedésével nagyobb társadalmi igény mutatkozik a jó minőségű élelmiszerek iránt, így a Magyar Élelmiszerkönyv (MÉ) kibővülh...

A Tej Világnapja online is sikeres volt

A Tej Világnapja online is sikeres volt

Idén online keretek között rendezte meg a Tej Világnapját a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (Tej Terméktanács) a koronavírus-járványra tekint...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!