Tej Terméktanács: Válassz hazait és csökkentsd az ökológiai lábnyomod!

Agro Napló
Televíziós kampányt indít a Tej Terméktanács Válassz hazait és csökkentsd az ökológiai lábnyomod! mottóval a szakmai szervezet ugyanis szeretné, ha csökkenne Magyarországon a tejimport.

A szakmaközi szervezet tájékoztatása szerint – amit az Agro Napló is megkapott – a magyar tej és tejtermékek köztudottan kiváló minőségűek. Ennek ellenére - a Tej Terméktanács számításai alapján - mégis évente mintegy 12.000 kamionnyi tejet és tejterméket importál az ország. A jelezett kamion mennységgel pedig akár a Balatont is körbe lehetne keríteni, miközben az általuk termelt szén-dioxid fölöslegesen károsítja a környezetet – emlékeztet a terméktanács.

A környezetvédelem, a klímaváltozás hatásai miatt, napjaink az egyik legfontosabb témája. Kevesen gondolják azonban, hogy csak azzal, hogy vásárláskor nem figyelnek az emberek arra, honnan származik egy-egy termék, sokat ártanak a környezetnek. Kevesen tudják, hogy Németországból több mint 30 ezer tonna, míg Lengyelországból több mint 11 ezer tonna sajt érkezett tavaly Magyarországra. Vajból tavaly mintegy 6 ezer tonna, míg joghurtból több mint 55 ezer tonna külföldről érkezett áru terhelte a magyar utakat.

És honnan lehet tudni, hogy biztosan belföldön készült tejtermék kerül a bevásárlókosárba? Ez mindennél egyszerűbb, hiszen elég, ha olyan terméket vesz le az üzlet polcáról itthon a vásárló, amelyen megtalálható a Tejszív logó, ami garantálja, hogy Magyarországon készült.

Ezzel a tudatos vásárlói döntéssel nemcsak a felesleges károsanyag-kibocsátást lehet megelőzni, hanem abban is biztos lehet a vevő, hogy kiváló minőségű, magyar terméket visz haza. A Tejszív emblémával ellátott tejtermékek minden esetben teljesítik a Magyar Élelmiszerkönyvben foglalt szigorú kritériumokat, sőt akár még meg is haladják az abban előírtakat.

A magyar gazdák és a friss tej feldolgozásával foglalkozó szakemberek (tej)szívvel-lélekkel munkálkodnak azon, hogy az általuk előállított tejtermékek a legmagasabb minőségi elvárásoknak is megfeleljenek, biztonsággal fogyaszthatók, ízletesek legyenek és a kíméletes technológiáknak köszönhetően megőrizzék értékes összetevőiket. Mivel a magyar élelmiszerbiztonságot garantáló szabályozás a kontinens egyik legszigorúbb rendelkezésgyűjteménye, hazánkban ezeket a termékeket is sokkal szigorúbban ellenőrzik, mint az EU más tagországaiban. Azzal pedig, hogy magyar tejet és tejterméket választják a magyar emberek a boltokban, nemcsak kiváló minőségű terméket vihetnek haza, hanem az ökológiai lábnyomuk csökkentéséért is sokat tettek – olvashatü a tájékoztatásban.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A Tej Világnapja online is sikeres volt

A Tej Világnapja online is sikeres volt

Idén online keretek között rendezte meg a Tej Világnapját a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (Tej Terméktanács) a koronavírus-járványra tekint...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!